O BKC-u Tuzla

bkc_prije_danas_buducnosti_1

Radnički dom “Moša Pijade” otvoren je davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune. Prostor doma „Moša Pijade“ od osnivanja, pedesetih, pa do prije rata 1992-.1995. , bio je jedno od kultnih mjesta kulture i društvenog života uopšte u Tuzli. Nakon nekoliko godina pauze  uradu, Formiranjem Javne ustanove Bosanki kulturni centar TK Tuzla 1997. godine, ovaj prostor ponovno je oživljen.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla (BKC) osnovana je 25.11.1997.godine sa sjedištem u Tuzli. Nalazi se u jednom od najreprezenativnijih objekata u ulici Mije Keroševića Guje br.3.

U svom dugogodišnjem radu, BKC Tuzla je stekao imidž Javne ustanove sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa partnerim iz Evrope i svijeta (Francuska, Holandija, Njemačka, Austrija, Italija, Egipat, Bugarska,  Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Kina, Japan, SAD itd.)

Jedinstveni kompleks višenamjenskog prostora BKC TK, ukupne površine od 3.500 m2, čine:

Položaj i prostor u kojem je smješten BKC, nakon adaptiranja i dodatnog opremanja, pruža mogućnost za obavljanje osnovne djelatnosti, prezentiranje i realizaciju gotovo svih kulturnih, umjetničkih i obrazovnih sadržaja – u vlastitoj ili gostujućim produkcijama.

Osnivanjem BKC TK pred nejgov menadžment i uposlenike je postavljeno nekoliko ciljeva: afirmisanje intelektualne i umjetničke djelatnosti, očuvanje kulturne tradicije naroda, kao i njihovu adekvatnu prezentaciju, približavanje kultura drugih naroda i dr.

Program razvoja JU BKC TK Tuzla je izrastao u jednu od najznačajnijih ustanova kulture na području Tuzlanskog kantona, što najbolje ilustruju podaci iz kojih je evidentno da BKC TK u prosjeku realizuje između 200 i 300 događaja, a da je posjeta prema zvaničim podacima u pojedinim godina rada bila  i preko 100.000 gostiju godišnje.

Za svoj rad i doprinos u razvoju kulture u Bosni i Hercegovini, BKC TK je dobio brojne nagrade i priznanja od kojih izdvajamo Plaketu sa zlatnim grbom Grada Tuzle, nagradu Radija Slobodne Evrope za najbolju instituciju kulture, Plaketu grada Bihaća za dugogodišnju saradnju i pomoć u organizaciji i realizaciji manifestacije „Bihaćko ljeto”, te brojna druga priznanja.

U dugoročnom planu rada i djelovanja JU BKC TK ističe težnju izmjene percepcije kulturnih centara kao prostora u kojima se primarno samo priređuju kulturni događaji. JU BKC TK želi biti centar koji će kreirati više događaja u vlastitoj produkciji po kojima će biti prepoznatljiv i van granica BiH, te takvim događajima biti pokretač inicijativa i programa koji će rezultirati pozitivnim promjenama u društvu.

Meni