U srijedu, 1. decembra, promocija romana “Arije, prvi djed bosanski”, autorice Tahani Komarice

2911 tahani komarica

Promocija romana “Arije, prvi djed bosanski”, autorice Tahani Komarice iz Sarajeva, bit će održana u Maloj galerij BKC-a Tuzlanskog kantona u srijedu, 1.12.2021. godine.

Roman “Arije, prvi djed bosanski” utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog.

Tokom spomenutog istraživanja autorica je uočila više historijskih nelogičnosti koje smo i sami učili u nastavnom procesu. Dublje istraživanje je pokazalo da dolazi do zbrke s pojmovima i hronologije dešavanja, te da je Bosna i Hercegovina odigravala veoma važne uloge na političkoj i historijskoj sceni Evrope i u doba velikog Rimskog carstva za vrijeme cara Konstantina I Velikog. Postavlja se mnogo pitanja između ostalog da li je zaista Crkva bosanska bila “heretična”? Odakle toliki otpor zvanične crkve prema Crkvi bosanskoj? Dio hronologije monoteizma i politeizma na području Ilirika? 

Roman je napisan u “živoj” i zanimljivoj formi kako bi potakao čitaoce da istražuju o svojim korijenima bez “suhe” historijske lekcije. Sadrži i historijsku i ljubavnu priču, dozirano trilera i kriminalistike i daje uvid u razumijevanje monoteizma i problema koji su se javili u periodu od uzdizanja Isa a.s. do pojave Muhammeda a.s., dakle 325. godina i zasjedanje Nicejskog sabora.

Roman je iz štampe izašao u julu 2021. godine, a odabran za program u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Andrićevi dani 2021” u Travniku. Roman je promovisan i u okviru kulturnih manifestacija u Visokom i Kiseljaku.

Promotori u Tuzli će biti književnica Kadifa Tahirović i prof. dr. Nezir Halilović, koji je uz prof. dr. Fahiru Fejzić-Čengić i recezent romana.

Promocija u JU BKC TK bit će održana srijedu. 1.12.2021. godine sa početkom u 18.00 sati, a u skladu sa trenutnim higijensko-epidemiološkim mjerama.

O autorici:

Tahani Komarica (1978.) je rođena, odrasla i nastanjena u Sarajevu. Trenutno je doktorant na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku za Komunikologiju. Magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odsjek za komunikologiju, te diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu odsjek razredna nastava .  Autor je romana „Iza mušebaka“ koji je objavljen 2017. godine, te više stručnih i naučnih tekstova iz oblasti komunikologije. Urednik je romana „Adem – Praotac u nama“ autora prof. dr. Nezira Halilovića, a tehnički je pripremila i uredila knjigu prof. dr. Fahira Fejzić Čengić “Medijski zapis o zemlji”.

Izvodi iz recenzija:

„Riječ je o neobičnoj historijskoj priči koja je smještena u godine oko 320-tih, s početka četvrtoga stoljeća na prostore Rimske Imperije u doba  vrhunca vladavine imperatora Konstantina Augustina… Spletke kojima će Konstantin Augustus i njegovi saradnici sprječavati herezu i njene nositelje vrijedi upratiti u trilerski zanimljivim pasažima ovoga romana….“

Prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić

„Tahani Komarica nas sve vrijeme romana iz događaja u događaj, iz mjesto u mjesto, iz lika u lik, vodi koristeći svoje umijeće pisanja vrhunske rečenice, koja obiluje takvim sintagmama da je slobodno možemo nazvati „Kraljica sintagme“. Iako piše prozu ona se naprosto guta i doživljava kao poezija, jer joj se nema šta ni dodati ni oduzeti, iz opisima i emocijama bogatim rečenicama naprosto izbija snažan naboj koji budi maštu, proizvodi živopisne slike i vodi nas kroz ovo nezaboravno putovanje u prošlost drevne Bosne i potragu za izvorom naše jednostavnosti, prirodnosti i cijenjenja mudrih skromnih ljudi, istinskih vjernika, kao što je bio Arije.“

Prof. dr. Nezir Halilović

JU BKC TK

Meni