U BKC TK u Tuzli otvoreno 10. jubilarno Bijenale umjetnosti minijature BiH

image001

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u nedjelju 20.10.2019.godine su dodijeljene nagrade i otvorena je izložba jubilarnog 10. Bijenala umjetnosti minijature BiH.

Manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine je najveća likovna smotra malog formata u regiji, a Bosanski kulturni centar je organizator i producent ovog uistinu značajnog događaja još od 2001. godine. Od tada pa do danas autori sa različitih strana svijeta i sa različitih kontinenata doprinose očuvanju minijature, te svojim kreativnim pristupom prevazilaze umjetničke i kulturološke razlike.
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sinoć su dodijeljene nagrade i otvorena je izložba jubilarnog 10. Bijenala umjetnosti minijature BiH.

Manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine je najveća likovna smotra malog formata u regiji, a Bosanski kulturni centar je organizator i producent ovog uistinu značajnog događaja još od 2001. godine. Od tada pa do danas autori sa različitih strana svijeta i sa različitih kontinenata doprinose očuvanju minijature, te svojim kreativnim pristupom prevazilaze umjetničke i kulturološke razlike.

Radi se o jedinstvenoj i prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza. Cilj organizatora je da ovom manifestacijom sačuva minijaturu i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

– Deseto bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine predstavilo je autore iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Holandije, Italije, i drugih zemalja. Na Javni konkurs za 10. Bijenale pristiglo je 450 radova od 146. autora, od čega je selekcijom odabran 391 rad od 135 autora. Ove godine organizacioni odbor Bijenala formirao je Umjetnički savjet koji je imao za zadatak da izvrši odabir radova za izložbu 10. BUM – a BiH, te odabere članove žirija i kuratora izložbe. Tako su umjetnici birali umjetnike a žiri je radio u sastavu: akademik Enver Mandžić iz Tuzle, predsjednik, Adnan Dupanović, profesor umjetnosti iz Bihaća, član, Borjana Mrđa, magistar slikarstva iz Banjaluke, član, Ilhana Latifović, magistar slikarstva iz Tuzle, član, te u ime organizatora Hari Ejubović, rukovodilac galerijske i scenske djelatnosti u JU BKC TK Tuzla, rekla je za Tuzlarije Mirela Ibrahimović – Mehanović, vršiteljica dužnosti direktorice BKC TK Tuzla.

Specijalnih priznanja Bijenala dodijeljena su ljudima koji su svojim entuzijazmom, radom i upornošću doprinjeli da ova likovna manifestacija bude afirmisana na pravi način, organizacijom i realizacijom i postigli da Bijenale umjetnosti minijature bude prepoznatljivo ne samo u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, BiH, već i širom evrope i svijeta. Tako su ova priznanja uručena pokretačima Bijenala i dugogodišnjim saradnicima: akademiku Enveru Mandžiću, Muji Grbiću, Mustafi Sušiću, Srđanu Vukadinoviću, Damiru Piriću.

Organizacioni odbor festivala specijalno priznanje posthumno je dodijelio jednom od najznačajnijih bh. umjetnika Mustafi Skopljaku, dobitniku nagrada na Bijenalima umjetnosti minijature BIH. Nagradu je primila Ira Skopljak, kćerka Mustafe Skopljaka i umjetnica koja je također izložila svoje radove na 10. BUM – u BiH.
Specijalna priznanja za organizaciju, relizaciju i promociju Bijenala uručena su Salki Bukvareviću, koji je zajedno sa utemeljivačima krenuo je u realizaciju ideje o održavanju Bijenala umjetnosti minijature BiH, ideje koja se i danas realizuje.

Podršku u organizaciji Bijenala umjetnosti minijature BiH davali su Vlada TK, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK i Grad Tuzla čiji predstavnici su također dobili priznanja.

Nagrade ovogodišnjeg Bijenala dodijeljene su u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i naravno GRAND PRIX Bijenala, a nagrađeni autori kao nagradu dobijaju izložbu svojih radova u narednoj 2020. godini.

Spisak nagrađenih:

U kategoriji slikarstvo nagradu je dobila Alisa Teletović iz Sarajeva za rad “U ogledalu”.

U kategoriji crtež nagradu je dobio Mensur Porović autor iz Sarajeva sa radom “Zlobni ljudi”.

U kategoriji grafike nagradu je dobila autorica Gorica Miletić iz Banjaluke za rad “Plavetnilo 11”.

U kategoriji skulpture i instalacije na Desetom Bijenalu umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine nagradu je dobio autor iz Tuzle, koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, Amir Omerović za skulpturu pod nazivom “Nix Goot”.

Priznanje “Aleksandar Aco Adamović”, nagradu koja nosi ime jednog od začetnika Bijenala umjetnosti minijature BiH žiri je dodijelio autoru Andree Schweers (Andre Švers) iz Njemačke za rad “Arhiv mog oca”.

Dobitnik prestižnog priznanja GRAND PRIX Bijenala je Muhamed Bajramović iz Zenice.

Izložbu minijatura sa Bijenala možete pogledati do 20. novembra ove godine u BKC TK u Tuzli.

Preuzeto:(tuzlarije.net)

Meni