Svečano otvorena izložba “Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost”

BKC Izlozba Dani evropskog naslijedja 5

Večeras je u JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića počela dvodnevna manifestacija „Dani evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“.

U sklopu izložbe pod nazivom „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“ predstavljene su umjetničke fotografije, slike, objekti i asamblaži inspirisani spomenicima kulture i bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Autori su se publici predstavili sa 70 eksponata, koji će biti stalna postavka u Galeriji BKC TK u narednih deset dana.

– Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije i prikazuje naše naslijeđe kroz rad dva autora, koja su različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Faruk se predstavio fotografijama iz cijele Bosne i Hercegovine, prikazujući prije svega nekropole i mezarja, a što je meni poslužilo kao polazna osnova za moje radove u ovoj izložbi. Koristeći se simobolikom koju vidimo na stećcima i starim nišanima, ja sam ušao u jednu skoro arheološku priču, tražeći pojedine elemente i objekte. Spojio sam ih sa nekim svojim starim radovima i Farukovim fotografijama želeći prikazati zajedničku autorsku viziju naše historije i mitologije – istakao je večeras Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK i jedan od autora izložbe.

Faruk Ibrahimović, poznati bh. fotograf i nosilac najvišeg fotografskog zvanja u BiH, majstor fotografije, u sklopu izložbe se predstavio umjetničkim fotografijama, sa posebnim akcentom na bh. nadgrobne spomenike.

-Kada govorimo o našem kulturnom naslijeđu dijapazon je širok, a mi smo u sklopu ove izložbe najvećim dijelom pažnju posvetili nišanima i stećcima, te predstavili i nekoliko spomenika koji su rađeni u novije vrijeme. Već četrdeset godina pratim umjetnost u kamenu, koji je bio ispiracija mnogima pa i meni. Zadovoljstvo mi je što kroz umjetnost moženo dati doprinost da upravo takvo naslijeđe pokušamo sačuvati od zaborava – rekao je Faruk Ibrahimović.

BKC Izlozba Dani evropskog naslijedja 2

U ime domaćina posjetitelje je pozdravila Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK, koja je pohvalila  inicijativu resornog ministarstva u Vladi TK da ujedini institucije kulture u Tuzlanskom kantonu u zajedničkim projektima, kao što je obilježavanje Dana evropskog naslijeđa.

O izložbi je kroz performans govorila Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije, a izložbu je otvorio Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

-Večerašnji događaj je upravo ono što se u današnjem vremenu očekuje od naših ustanova kulture, da uz poštivanje svih epidemioloških mjera nastave sa svojim aktivnostima. Ono što me raduje je i zajednički angažman više javnih ustanova u ovom projektu, koji je jedna lijepa priča o našem bogatom naslijeđu i našoj vezi sa evropskim podnebljem čiji smo, bez obzira na trenutne imaginarne granice, neraskidivi dio dugi niz vijekova – rekao je ministar Srđan Mićanović.

Manifestacija koju JU BKC TK organizuje zajedno sa partnerima JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK  nastavlja se sutra, u subotu, 26.09.2020., stručnim predavanjem i panel diskusijom na temu „Memorijalni spomenici u BiH“, koja u Velikoj galeriji BKC TK počinje u 12 sati.

JU BKC TK

Meni