Otvoreno 7. Bijenale „Umjetnost minijature BiH“ – Galerija BKC Tuzla ispunjena do posljednjeg mjesta

1-1

Likovna manifestacija Bijenale „Umjetnost minijature BiH” potvrdila je već sedmi put, da je riječ o istinski vrijednom i značajnom događaju. Tome u prilog govori i činjenica da je na samom otvaranju 7. BUM BiH galerija BKC Tuzla bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

1-2

1-3
Afirmacija minijature, kao likovnog specifičnog izraza samo je jedan od ciljeva održavanja manifestacije koja je jedna od najznačajnijih u regiji, pa i šire. Važnost ovog događaja nije predstavljena samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, već je njegov značaj u toliko veći jer se radi o prestižnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH.
1-4

1-5

Ovogodišnje Bijenale svečano je otvorio Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, a mnogobrojnjoj publici još su se obratili Semir Fejzić, direktor BKC-a, Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla, akademik Enver Mandžić i Vojislav Vujanović, eminentni pozorišni i likovni kritičar i publicista iz Sarajeva. Pogledajte šta su kazali na ceromoniji otvaranja Bijenala.

Velika želja umjetnika da se predstave na sedmoj izložbi BUM BiH iskazana je kroz broj pristiglih radova na Javni konkurs objavljen od marta do avgusta tekuće godine. Uvidom u 729 radova od 231 autora selekciona komisija u sastavu akdemski slikari Miladin Lukić (Bijeljina), Hilda Dugonjić – Mijatović (Vareš), članovi i prof. Muhamed Bajramović (Zenica), predsjednik komisije, odabrala je 475 radova od 184 autora.

Da se ne radi samo o kvantitetu, već i estetski vrijednim i kvalitetnim umjetničkim prikazima malog formata pobrinuo se stručni žiri u sastavu: Akademik Enver Mandžić (Tuzla), predsjednik žirija, profesorica Marina Trogrlić, Snježana Vlatković, akademski grafičar i umjetnik, Drago Handanović, akademski slikar i Senaid Buljubašić (Srebrenik), akademski slikar, članovi žirija.

Prema ocjeni stručnog žirija na ceremoniji otvaranja dodijeljene su nagrade 7. BUM BiH u šest kategorija: slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i instalacija, „Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala
Nagrada za crtež pripala je Mensuru Poroviću iz Sarajeva,
1-6
za slikarstvo Mileni Šabić iz Gračanice,
1-7
za grafiku Ivani Čavar iz Širokog Brijega,
1-8
Nagradu ˝Aleksandar Aco Adamović˝ ponijeo je Karl Heinz Heming iz Mochengladbacha (Njemačka), koji je više puta učestvovao na Bijenalima u Tuzli.
1-9
Nagradu za skulpturu i GRAND PRIX 7. BUM BiH osvojio je mladi i talentovani autor Jasenko Đorđević iz Tuzle.
1-10
Svi dobitnici nagrada, pored diplome, u narednom periodu imat će priliku u organizaciji BKC-a Tuzla napraviti svoju samostalnu izložbu. U program ceremonije otvaranja 7. BUM BiH učestvovala je i mlada violinistica Maida Hadžimahović. Izložba radova će biti otvorena u galeriji BKC-a Tuzla do 21. novembra 2013. godine.
BKC Tuzla/ video tuzlarije.net

Meni