Održana panel diskusija “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”

IMG 1960

Panel diskusijom  “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma” jučer je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona završena trodnevna manifestacija “Dani audiovizuelnog naslijeđa”.

Panel diskusiju, kojoj su prisustvovali predstavnici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, medija, te akademske i školske zajednice, uvodnim predavanjem je otvorio direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, koji je ukazao na značaj zaštite audiovizuelnog naslijeđa sa fokusom na zakonske okvire koji regulišu tu oblast, te prezentirao na primjeru Arhiva TK da postoje dobre prakse kada je u pitanju kultura sjećanja na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i časnu odbranu naše domovine.

Konkretan primjer aktivnosti sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine prezentirao je i Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u JU BKC Gračanica, koji je predstavio “Spomen zbirku 1992. – 1995.”

Kvalitetnu panel diskusiju, uz učešće svih prisutnih, moderirao je Benjamin Bajrektarević – stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Zaključci sa ovog događaja bit će urađeni naknadno i distribuirani učesnicima, te na druge relevantne adrese.

Organizator “Dana audiovizuelnog naslijeđa” bio je JU BKC TK, suorganizator Arhiv TK, a medijski pokrovitelj JU RTV TK.

Galeriju fotografija sa ovog događaja pogledajte na našoj Facebook stranici.

JU BKC TK

Meni