Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa u TK: Otvorena izložba u Srebreniku, sutra završni događaj u BKC TK

Dani evropskog naslijedja Srebrenik 4

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju realizuju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavljena je sinoć četvrtim događajem koji je priređen u Srebreniku.

Tako je JU Centar za kulturu Srebrenik sinoć bio mjesto otvaranja izložbe slika pod nazivom „Stari grad Srebrenik u očima umjetnika“.

Riječ je o postavci likovnih djela iz fundusa manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti“ koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe je stari grad Srebrenik, koji je desetljećima inspiracija umjetnicima sa svih strana svijeta.

-Mi smo ponosni na naš Stari grad, ali i na manifestaciju OGUS koja traje više od četiri decenija i te dvije stvari smo objedinili u jedan ovakav događaj od velikog značaja za naš kanton ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Izložbom, ali i samom manifestacijom koju je prepoznalo Ministarstva za kultruru, sport i mlade TK, žellimo promovisati naše naslijeđe koje i kroz kulturu može dobiti još više na značaju i na taj način ostati sačuvano i za buduće generacije – istakao je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik.

U ovom Centru u planu imaju i digitalizaciju svih umjetničkih djela nastalih u okviru OGUS-a od 1977. godine, te njihovu postavku na web plaforme i displeje u okviru Centra za kulturu i informisanje Srebrenik, a kako bi zbirka bila dostupna široj javnosti.

Izložbu je otvorio mr.sc. Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, a dijelom programa otvaranja izložbe su bili nastupi Ahmeta Hogića na sazu i prof. Jasmine Šehanović na violini.

Završni događaj u okviru manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, na programu je sutra 30. septembra 2021.u BKC TK u Tuzli, kada će od 11 sati u Plavoj sali BKC TK biti organizovana panel diskusija učesnika manifestacije i stručna predavanja na temu etnologije, etnografije i usmene književnosti. 

Predavanja će održati mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i mr. Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica.

Od početka manifestacije programi obilježavanja Dana evropskog naslijeđa su već održani u Kalesiji gdje je priređena izložba “Izvorna muzika, naša muzika”, Živinicama gdje je održan večernji program pod nazivom “Pozorišna umjetnost nekad i sad”, Gračanici koja je bila domaćin edukativne posjete i obilaska znamenitosti i udruženja toga grada za učesnike ove manifestacije, te Srebreniku gdje je priređena izložba slika pod nazivom „Stari grad Srebrenik u očima umjetnika“.

JU BKC TK

Meni