Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu kreće ispred BKC TK

Neformalna  grupa građana, okupljena oko ideje – Kako da u Tuzli na dostojanstven način obilježi dvadeset i sedam godina od genocida u Srebrenici i pruži podršku preživjelim organizuje Mirnu šetnju 8372 za Srebrenicu, koja će se održati u nedjelju 10.07.2022. godine u vremenu od 18.00 do 20.00 sati, okupljanje je ispred BKC TK u 17.30 sati.

– Ove  godine 11. jula  obilježiće se  dvadeset  i sedam godina  od  stradanja  Bošnjaka Srebrenice i njene  okoline, dvadeset  i sedam  godina  od  genocida  kada su  vojnici vojske  RS  i  JNA  u samo  nekiliko  dana  ubili  više  od  8000  Bošnjaka  civila  na najsvirepiji  način. Nažalost, imamo povod da svakog 11. jula obilježavamo najveće stradanje Bošnjaka u novijoj  istoriji, a tih 8000  nevinih  žrtava  nam  ostavlja  obavezu da ih ne smijemo zaboraviti – poručuju organizatori.

Učesnici u mirnoj  šetnji  će  prepješačiti  8372  metra,  jedan  metar  za  svaku  žrtvu genocida. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome.

Događaj je zamišljen tako da pruži mogućnost svim ljudima koji nisu fizčki spremni da  pješaće  stotinu  i  više  kilometara  da  na  ovaj  način  odaju  počast  ubijenim građanima Srebrenice, da to bude dostojanstveno i da u ta dva sata koliko približno traje događaj  razmišljamo o razmjeri zločina koji se desio, da svako preispita sebe koliko može uraditi da se genocid ne zaboravi.

– Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu je samo jedan od načina da se poklonimo žrtvama Srebrenice. Ne dozvolimo da se i poslije zločina desi zločin u obliku zaborava. Taj dan, nedjelja  10.07.2022. godine,  pridružimo  se  Mirnoj  šetnji, neka se  priča i čuje  o Srebrenici, Guberu, Budaku, Potočarima ali i da pomenemo Višegrad, Foču, Prijedor, Kapiju, Markale… – navodi se u saopštenju Neformalne  grupa građana koja organizujeo vaj događaj.

Meni