Manifestacija Dani evropskog naslijeđa u TK nastavljena edukativnom posjetom Gračanici

Gracanica Dani EN2021 2

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju realizuju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavljena je jučer kada su učesnici manifestacije boravili u posjeti Gračanici, gdje su im domaćini kroz obilazak znamenitosti, te upoznavanjem sa radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena „Gradina“ Soko, prezentirali tradiciju i etnološko naslijeđe tog kraja.

Predstavnici Turističkog ureda Gračanica su učesnicima ovog događaja predstavili najstariji autentični spomenik kulture u Gračanici, sahat kulu, zatim objekat  medrese Osman-kapetana, danas mjesto različitih društvenih i kulturnih aktivnosti, zatim Bijelu džamiju, Zavičajnu zbirku u okviru BKC Gračanica, spomen obilježja i staru kuća Mare Popović, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Tu je goste dočekao i pozdravio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Od 2016. godine kuća je data na korištenje Udruženju „Gračaničko keranje“, čije je najpoznatije djelo kerani cvijet sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida. Predstavnice ovog udruženja su dočekale goste sa tradicionalnom hranom njihovog kraja i predstavile svoj rad. Umijeće izrade čipke – kere upisano na Inventarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine 2011. godine, a proces nominacije izrade čipke-keranja na Reprezentativnu listu UNESCO-a još nije započeo.

Program je završen posjetom srenjovjekovnom gradu Soko, koji je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH i jednoj od najstarijih džamija u ovom kraju Fethiji, o kojoj brine Udruženje žena “Gradina” Soko, koje je također bilo odličan domaćin za više od 20 predstavnika institucija kulture sa područja TK i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, koji nisu krili oduševljenje svime što su vidjeli u Gračanici.

-Program smo realizovali zajedno sa nekoliko gračaničkih udruženja i Turističkim uredom grada Gračanica, te pokazali dio bogatog historijskog i kulturnog naslijeđa ovog kraja. Čast nam je biti dio jednog velikog projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, a BKC Gračanica će kroz svoje programe i aktivnosti i nakon ove manifestacje davati svoj doprinos u očuvanju i promociji našeg naslijeđa – istakao je Nedžad Peljto, direktor BKC Gračanica, organizator jučerašnjeg događaja.

Održavanje ovog događaja je pomogla i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

{youtube}vol5ZHoveqs{/youtube}

Manifestacija Dana evropskog naslijeđa pod pokroviteljstvom Ministarstva za kultruru, sport i mlade nastavlja se večeras, 28. septembra, u JU Centar za kulturu Srebrenik gdje će od 18 sati biti otvorena izložba slika iz fundusa manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti“ koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe bit će etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj u okviru manifestacije na programu je 30. septembra u BKC TK u Tuzli, kada će biti organizovana panel diskusija učesnika manifestacije i stručna predavanja na temu etnologije, etnografije i usmene književnosti.  Predavanja će održati mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i mr. Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica.

Od početka manifestacije prigrami obilježavanja Dana evropskog naslijeđa su već održani u Kalesiji gdje je priređena izložba “Izvorna muzika, naša muzika”, te Živinicama gdje je održan večernji program pod nazivom “Pozorišna umjetnost nekad i sad”

JU BKC TK

Gracanica Dani EN2021 1

Gracanica Dani EN2021 3Gracanica Dani EN2021 4Gracanica Dani EN2021 5Gracanica Dani EN2021 6

Meni