Kuća bez vrata

O projektu:

Predstava “Kuća bez vrata”, rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK koji je nosilac projekta “Kuća bez vrata”, koji pored predstave objedinjuje više događaja (predstava, izložba i panel diskusija) u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti  Nedžada Ibrišimovića. Koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla.

Kompletnu realizaciju predstave od ideje, obezbjeđivanja budžeta projekta, kastinga, odabira reditelja i glumaca, izrade scenografije, svjetla, tona i promocije , realizirao je tim Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, uz pomoć partnera.

O predstavi:

Predstava je nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer.

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija i samog dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Predstava je pored Tuzle izvedena u Sarajevu, Živinicama i Banovićima.

Korisni linkovi:

Plakat

Najavna press konferencija

Galerija fotografija

Kontakt:

Hazim Mujčinović, dipl. glumac  – stručni saradnik za produkciju / Email: [email protected].

Meni