Koncertna izvedba mjuzikla “Kosa” 26. juna 2022. u BKC TK u Tuzli

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u nedjelju 26. juna 2022. godine bit će mjesto koncertne izvedbe mjuzikla KOSA, koju realizira Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa Ambasadom SAD u BIH, Broadway Across Borders BiH i BHRT-om.

Izvođenje mjuzikla je u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” a u koncertu učestvuje Sarajevska filharmonija, hor Opere i solisti: Aida Mušanović, Melisa Hajurlahović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Faris Pinjo, Marko Mirković, Malik Smajlović, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović, Lejla Jusić i Mona Muratović, Sara Vojičić i Bend Muzičke produkcije BHRT.

Kompozitor je Gart MacDermot, režiju potpisuje Aaron Thielen, umjetnički direktor The Marriott Theatre, dok je dirigent Ryan Nelson, stalni muzički reditelj u The Marriott Theatreu i profesor na prestižnom muzičkom programu Sveučilišta Northwestern.

Iako poznat kao legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatija pod skraćenim naslovom “Kosa“ (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponovao Gart MacDermot.

Dvadeset i pet godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost i “Kosu“.

Premijera ratne “Kose“ izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Nakon 30 godina, festival “Kultura na ulice!” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl.

Premijera mjuzikla KOSA zakazana za 24. juna 2022. na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, dan kasnije 25. juna 2022. bit će izvedena Kulturnom centru Pale, a 26. juna 2022. u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Prisustvo događaju je besplatno uz obaveznu rezervaciju mjesta na broj telefona 035 311 070 ili e-mail adresu [email protected] svakim radnim danom od 8. do 15. sati, zaključno sa 24.06.2022.

Meni