“Knjigom u susret proljeću”: Promocija knjige „Vjetrova dom“ u subotu 19. februara

U okviru Manifestacije „Knjigom u susret proljeću“. koju organiziju BMG i BKC TK. bit će upriličene četiri promocije knjiga domaćih autora.

Nakon promocije knjige „Bejat“ Suvada Hadžića, kojom se u petak 18.02. otvara ova manifestacija u subotu 19. februara 2022. bit će održana druga od četiri planirane promocije.

Tako će u subotu u 16 sati u Plavoj sali BKC-a biti promovisana prva knjiga poezije Amele Delić „Vjetrova dom“.

Knjiga poezije “Vjetrova dom” njen je književni prvijenac.

O knjizi će kao promotori govoriti Mirela Karahasanović, Amira Banjić, Osman Halilović i Mehmed Pargan.

O autorici:

Amela Delić rodena je 22. januara 1990. godine u Zvorniku. Žurnalistiku je diplomirala 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Trenutno je u zvanju docenta radno angažovana na odsjeku Žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Objavila je 15 naučnih i više stručnih radova,

Osman Halilović o njenoj knjizi je napisao:

“Tu, na Planini, dodirujući nebo, baš poput drevnih ilirskih i bogumilskih predaka, pjesničko traganje se zatvara u savršen krug. Ne bilo gdje i bilo kad. Samo na nekim posebnim mjestima, u nekim posvećenim trenucima, čovjek se, zaista, može susresti sam sa sobom. Kako bi upoznajući sebe upoznao konačni cilj svih svojih traganja: Boga.

Upravo zahvaljujući tom “zatvaranju kruga” u poetici, koji je, moguće je, uslovljen upravo inherentnim “kružnim postupkom” Knjige, čije simbole pjesnikinja opetovano intertekstualizira u svojim stihovima, svjesno lišena egzistencijalističkog “konačnog beznađa”, poezija Amele Delić uspjeva “na trenutak prevariti život i pobjediti smrt”.

Manifestacija će biti nastavljena u srijedu 23. februara 2022. u 18 sati u Plavoj Sali BKC TK  pomocijom knjige „Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović, a posljednja od četiri promocije je 24. februar 2022. kada će u Maloj galeriji od 18 sati biti promovisana knjiga „Namaste kažem“ autorice Enisa Alibalić.

Prisustvo događajima je slobodno uz pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera.

JU BKC TK

Meni