Izložba pozorišnog plakata, autora Zdravka Mićanovića od 13. maja u BKC TK u Tuzli

Samostalna izložba pozorišnih plakata, koji su autorsko djelo Zdravka Mićanovića, doktora primjenjenih umjetnosti, koji je značajan profesionalni angažman ostvario i u Tuzli, bit će otvorena u petak 13. maja 2022. godine u 19 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Na izložbi će biti predstavljeno 49 plakata tematski vezanih za pozorište, nastalih u periodu od 1980. godine do danas, kojima je autor ostavio dubok trag u grafičkom dizajnu i umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji,  gdje uspješno više od četiri decenije daje svoj doprinos u oblasti grafičkog dizajna prije svega plakata, zatim crteža ilustracije, karikature…

Zdravko Mićanović (1952., Lopare) na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1977. godine. Do 1992. godine je radio kao grafički dizajner u tuzlanskom Grafičaru, nakon čega rad nastavlja u agenciji Saatchi & Saatchi iz Beograda. Magistrirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, sa temom Pozorišni plakat, a na istom fakultetu u radnom odnosu je od 1998. do 2004. godine kao profesor na predmetu Plakat. Doktorirao je 2020. godine.

Imao je više od trideset samostalnih izložbi, a izlagao je i na više grupnih izložbi širom regije i Evrope. Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Meni