Dani Sandžaka u Tuzli: BKC domaćin likovne kolonije, večeras predstavljanje autora

Manifestaciju Dani Sandžaka u Tuzli, koju organizuje BMG Bosanska medijska grupa Tuzla, u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzlanskog kantona, jučer su otvorili likovni umjetnici koji učestvuju u Likovnoj koloniji „Sevdalinka“, a program je nastavljen press konferencijom na kojoj je predsatvljen Festival “Moja prva knjiga” čijii je sastavni dio i ova manifestacija, te okruglim stolom “Mogućnosti povezivanja i saradnje umjetnika i izdavača Sandžaka i tuzlanske regije“.

– Bosna i Sandžak su jedinstven kulturološki prostor, taj prostor egzististira usprkos činjenici da su administrativne granice jake između BiH, Crne Gore i Srbije. Zahvaljujući tradicijama koje čuvamo nisu prekinute veze između naroda. Htjeli smo dati doprinos povezivanju ljudi u tom jedinstvenom kulturološkom prostoru. Imamo projekte prekogranične saradnje i zašto ne bi udruženja iz Sandžaka i BiH to iskoristila i međusobno se povezivala – istakao je na okruglom stolu Mehmed Pargan, direktor ovog festivala.

U okviru ove manifestacije sinoć je u Domu književnosti u Tuzli održana i promocija knjige „Otvorena vrata“ autora Ivana Mitrovića. Riječ je o poetskom prvijencu sedamnaestogodišnjeg učenika iz Plava.

Dani Sandžaka u Tuzli trajat će do 18. novembra 2022. godine, a danas će biti nastavljeni radom likovne kolonije u prostoru BKC TK i posjetama umjetnika školama Tuzlanskog kantona, dok će večeras u galerijskom prostoru BKC-a u 18 sati biti upriličeno predstavljanje autora Dine Lotinca i Sajme Ferhatović.

Manifestacija se zatvara sutra 18. novembra otvaranjem izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji u prostoru foajea Plave sale BKC TK (18.00 h) dok je u 18.15. sati u Plavoj sali predviđeno predstavljane autora: Envera Muratovića, Suvada Hadžića i Fajke Kadrića.

Prepoznajući važnost povezivanja Sandžaka i Tuzlanskog kantona Manifestaciju je podržala Vlada Tuzlanskog kantona.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Meni