BKC TK: U utorak VII Tradicionalni Novogodišnji koncert hora „Lege Artis“ Tuzla

Svečani Novogodišnji koncert mješovitog hora „Lege Artis“  tradicija je koja nije prekinuta ni tokom pandemije. Ovaj kulturni događaj godinama privlači pažnju tuzlanske publike svojim kvalitetom i odabirom učesnika. Nakon što je prošle godine održan bez publike, uz live prijenos na internetu, ove godine se horski pjevači iz „Lege Artisa“ i njihovi brojni gosti vraćaju publici.

U dvorani Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog ksantona, koja je već godinama koproducent ovog događaja, ove godine nastupiće nekoliko horskih ansambala iz Bosne i Hercegovine i regije, te istaknuti solisti.

„Ovaj koncert se svojim kvalitetom nametnuo kao jedan od najatraktivnijih događaja u kulturnoj ponudi Tuzle, što je nama posebna čast, ali i velika odgovornost. Ove godine imamo zadovoljstvo da će uz domaće umjetnike, nastupiti i dva sjajna horska ansambla iz regije, te odabrani solisti“ – ističe Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac mještovitog hora „Lege Artis“.

Uz domaćine, mješoviti i dječiji hor „Lege Artis“, nastupiće i živinički ansambli „Magnifico“ i „Libero“, te tuzlanske „Iskre“. Iz Hrvatske dolazi pjevački zbor „Gimpl“, a iz Srbije pjevačka a capella skupina „Famos“. Na koncertu po prvi put nastupa vokalna solistica benda „Divanhana“ Šejla Grgić, kojoj će se na sceni pridružiti pijanista Dario Zombra.

„Kada smo inicirali ideju o organizaciji Novogodišnjeg koncerta želja nam je bila upotpuniti prazničnu atmosferu kvalitetnim sadržajem. Vrlo smo ponosni što je ovaj koncert prerastao u tradicionalni i što dobijamo pozive iz regije, sa željom da ansambli ili solisti učestvuju u našoj novogodišnjoj čaroliji“ – dodao je Hasić.

Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u utorak 28. decembra u 19 sati, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Koncert se i ove, kao i prethodnih 8 godina odvija uz koprodukciju sa BKC TK kao posljednja manifestacija u godini u ovoj ustanovi. A generalni pokrovitelji koncerta su Predsjednik skupštine TK, gospodin Slađan Ilić, Grad Tuzla, Vlada TK, dok je glavni medijski pokrovitelj SUPER TV Media koja će prenositi koncert uživo i putem live stream-a.

U ponedjeljak postavka izložbe fotografija „Lege Artis i ja…“

U ponedjeljak dan prije koncerta u BKC TK bit će postavljena izložba fotografija sa pričama i iskustvima sa proba sadašnjih članova Mješovitog hora „Lege Artis“ Tuzla ali i pojedinih članova koji su u proteklom periodu pored pjevačkog angažmana dali veliki doprinos razvoju horske muzike i uopšte Muzičkog obrazovnog centra „Lege Artis“. Realizator izložbe je osnivač i dugogodišnja članica, predsjednica Skupštine MOC „Lege Artis“ Tuzla, mr. Rabija Dervišbegović koja ističe da će svaki posjetilac koncerta ali i oni prije i poslije koncerta imati priliku da čuju različite doživalje prilikom rada u horu ali i jednu jedinstvenu poruku koliko horska višeglasna muzika doprinosi obogaćenju čovjekove ličnosti i sigurnosti u radu u drugim sferama života.

Meni