BKC TK: U petak, 16. septembra, otvaranje zajedničke izložbe Georgette Yvette Ponté i Harija Ejubovića

Zajedničkom izložbom Georgette Yvette Ponté “Pregažena” i Harija Ejubovića “Umjetnik u vremenu”, u petak 16. septembra 2022. godine JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počinje program obilježavanja 25 godina od osnivanja ove ustanove kulture.

Posjetitelje će na otvaranju, za naše prostore nesvikadašnje izložbe, dočekati likovno-scenski performans kao uvod u ono čime će se dvoje umjetnika predstaviti.

Georgette Yvette Ponté rođena je u Nici u Francuskoj 1983. godine. U Hrvatskoj živi od svoje sedme godine gdje je završila Srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistra kiparstva svojim radovima iskazuje jak socijalni angažman, a njen umjetnički potpis u kiparskom i slikarskom segmentu čini žena, koja je i u fokusu izložbe “Pregažena” kojom se predstavlja u Tuzli.

Hari Ejubović rođen je u Gračanici 1961. godine. Osnovnu školu završio je u Maglaju, a srednju medicinsku u Doboju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Bavi se pozorišnom, televizijskom i filmskom scenografijom i sarađivao je sa vodećim bosanskohercegovačkim rediteljima. Jedan je od osnivača likovne bijenalne manifestacije “Umjetnost minijature BiH”. U Bosanskom kulturnom centru TK radi od osnivanja a izložbom “Umjetnik u vremenu” obilježit će 25 godina umjetničkog stvaralaštva.

Otvaranje izložbe je u 19 sati u Velikoj galeriji BKC-a, a o izložbi će govoriti kustos Maja Živanović, historičar umjetnosti, TV novinar i likovni kritičar.

Meni