BKC TK u 2021.: Predstava “Kuća bez vrata” obilježila godinu u oblasti scenske umjetnosti

U 2021. godini u kojoj je navršio 24 godine rada, i radio u otežanim uslovima uzrokovoanim pandemijom covid-19 i mjerama protiv širenja ovog virusa, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je realizirao više od 180 događaja, od kojih je više od 80 bilo namijenjenih široj publici.

Kada je u pitanju pozorišna i filmska djelatanost, zbog ograničenog broja posjetitelja u sali nije realizovano mnogo projekata, obzirom da je većinu događaja iz ovih oblasti, ako nisu u produkciji BKC-a moguće realizovati samo ukoliko im prisustvuje u broj publike koji garantuje ekonomsku opravdanost izvođenja predstave ili projekcije filmova.

Među događajima ćemo izdvojiti Predstavu “Kuća bez vrata”, rađenu u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera kojom je obilježena deseta godišnjica od smrti Nedžada Ibrišimovića. Kompletnu realizaciju predstave od ideje, obezbjeđivanja budžeta projekta, kastinga, odabira reditelja i glumaca, izrade scenografije, svjetla, tona i promocije , realizirao je tim Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, uz pomoć partnera na projektu.

U 2021. godini BKC TK je u filmskoj oblasti realizovao slijedeće događaje:

  • 04 – 07.04.2021. godine – Projekcija dugometražnog filma „Te mračne noći“ u režiji Francoisa Lunela, francuskog režisera sa bh. državljanstvom u velikoj sali BKC-a Tuzla. Film je za tuzlansku publiku premijerno prikazana u BKC TK, a kasnije bi uvršen u repertoar CineStar kina u Bosni i Hercegovini.
  • 10.2021. godine – Film „Južni vetar 2. Ubrzanje“ prikazan je u na otvaranju 10. Tuzla Film Festivala u velikoj sali BKC-a Tuzla. Organizator: Udruženje „Magic factory“ Tuzla.
  • 10.2021. godine – Filmom „Deset u pola“ u režiji Danisa Tanovića zatvoren je 10. Tuzla Film Festival.
  • 10.2021. godine – U okviru dokumentarne večeri „Tuzlanska regija u dokumentarnom filmu 20. stoljeća“ prikazano je osam dokumentarnih filmova nastalih u produkciji Bosna filma, Sutjeska filma i Studio filma, čije je prikazivanje njihovom digtalizacijom omogućio Filmski centar Sarajevo. Prikazani su filmovi: Preobražaj jednog kraja (1950), Tuzlanski bazen (1954, Bijeli ugriz (1956), Njihova posljednja smjena (1962), Sljeme za tjeme (1964), Modra (1965), So (1967) i Nije štrajk (1971. godine). Filmovi su cjelodnevno prikazivani za učenike i studente, kao i za građanstvo u večernjem terminu.

U 2021. godini BKC TK je u pozorišnoj i filmskoj oblasti realizovao slijedeće događaje:

  • 05.2021. godine – Izvedba maestralne duodrama „Prah igrala je na sceni BKC-a, a djelo je mađarskog autora Gyorgya Spiroa koje je režirao Miralem Zubčević, u kojoj su igrali glumci Mirsad Tuka i Gordana Boban. Produkcija: JU Centar kulture i mladih općine Centar Srajevo i UDU Altteatar Sarajevo.
  • 24.09.2021. godine – Predstava „Kuća bez vrata premijerno je izvedena u velikoj sali BKC-a Tuzla, sa reprizom od 25.09.2021. godine. Kasnije je igrala i u Sarajevu, Banovićima i Živinicama. Nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer. U predstavi igraju Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Predstava je dio projekta „Kuća bez vrata“ koji je nastao u produkciji JU BKC TK Tuzla, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara škola i UG ToldArt. Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH pošta, a podršku realizaciji dali su i Meli voda Kladanj i City Cars rent a car Tuzla.

Meni