BKC TK organizuje program “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK ove godine će obilježiti trodnevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” koji će u BKC TK u Tuzli trajati do 5. do 7. jula 2022.

Program će činiti tri događaja koja su kroz različite aspekte tematski vezana za počinjeni genocid i svaki od njih, jedna izložba i dvije promocije knjiga, za misiju ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Dane sjećanja na genocid u Srebrenici” BKC TK otvara izložbom dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC).

Izložbu čine inovativni, kreativni i obrazovni multimedijalni materijali čijom se prezentacijom javnosti čine dostupnom činjenice o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici. U galeriji BKC-a u Tuzli bit će prezentirane pravne činjenica i dokazi o okončanim i trenutnim procesima koji se tiču genocida u Srebrenici. Ovakav vid izložbe je jedinstven način borbe protiv relativizacije i negiranja zločina. Izložba će biti otvorena 5. jula 2022. U 19.30 u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli.

U srijedu 6. jula od 19.30 sati bit će promovisan roman “Šta su meni ptice” autora Fajke Kadrića, utemeljen na istinitoj priči Ekrema Redžića, ratnog kurira koji je tokom rata bio veza između slobodne teritorije i opkoljene Cerske, dijela zaštićene zone Srebrenica. Promotori trećeg romana nagrađivanog pisca bit će prof. dr. Mirsad Kunić profesor na Univerzitetu u Tuzli i Mirzet Hamzić profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Promocija će se održati u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli sa početkom u 19.30 sati.

Trodnevni program se završava promocijom knjige novinara i književnika Mehmeda Meše Pargana „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“ koja je zakazana za četvrtak 7. jula u 19.00 sati u Plavoj sali BKC-a.

Ova knjiga putopisa i reportaža nastajala je tokom posljednjih desetak godina na autorovim putovanjima po domovini i pred čitaoce podastire sliku Bosne i onog što je čini.

Meni