BKC TK domaćin prve ovogodišnje izložbe bh. fotografije “FotoBiH Tuzla 2022”

Asocijacija za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine (AUFBiH) u srijedu 15. juna 2022. u Galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli organizuje otvaranje prve ovogodišnje izložbe bosanskohercegovačke fotografije “FotoBiH Tuzla 2022”.

Na izložbi će se najboljim radovima predstaviti 52 autora iz Foto kino kluba Trebinje, Foto kino kluba Tuzla, Foto grupe Smena 8 Prnjavor, Foto video kluba Valter Sarajevo i Univerzitetskog foto kino kluba Banja Luka.

Otvaranje izložbe je u 19.00 sati pa pored predstavnika AUFBiH i Foto kino klub Tuzla koji je tehnički organizator izložbe govorit će Zlatko Dukić, novinar i književnik.

Plakat izložbe

Katalog izložbe

Pozivnica 

Asocijacija za umjetničku fotografiju Bosne I Hercegovine (AUFBiH) formirana je 1910. godine pod nazivom Udruženje fotografa Bosne i Hercegovine, a od 1947. djeluje kao Foto kino savez BiH. Od 1964. godine počinje samostalno djelovati kao Foto savez BiH, a od 2003. godine preregistracijom kao Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH.

Izložba fotografija Foto BiH nastala je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka kao projekat koji je imao za cilj prezentaciju bosanskohercegovačke umjetničke fotografije kod nas, ali i u drugim sredinama, gdje bi se kao kolekcija od oko 120 radova prezentiralo stvaralaštvo bosanskohercegovačkih fotografa u toku tekuće godine.

Izložba je zamišljena kao putujuća, odnosno izložba koja se prezentira najmanje u šest gradova u BiH uglavnom u sredinama gdje su djelovali odnosno djeluju aktivni foto klubovi. Prvi ciklus izložbi održan je 1986. godine i prezentiran je u Sarajevu, Mostaru, Lukavcu, Banja Luci, Tuzli i Doboju. Izlagano je oko stotinu radova i dodjeljivane su nagrade za najbolje fotografije i kolekcije fotografija.

U toku sljedećih šest godina izložba je izborila svoje mjesto u fotografskom svijetu uglavnom u ovih šest gradova, a centralna izložba uvijek je održavana za Dane fotografije BiH te su izložbe održane i u Modriči, Bosanskoj Dubici i Trebinju. 1992. godine marta mjeseca završena su žiriranja izložbi fotografija i sve pripremljeno za start, ali je početak rata uništio kompletan fundus pristiglih fotografija te su o ovim izložbama ostali samo zapisi u pripremi kataloga.

Izložbu FotoBiH – Foto savez BiH ponovo je pokrenuo 2002. godine .Sadašnji koncept izložbe zamišljen je tako da se radovi šalju u printanoj formi za žiriranje. Za svaku izložbu određuje se selektor ili žiri, s tim što se za završnu izložbu na Danima fotografije uzimaju u obzir ocjene svih selektora. Izložbe su do sada održavane u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Bijeljini, Travniku, Doboju, Prnjavoru, Banja Luci, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Mostaru, Trebinju, Prozor – Rami, Sarajevu, Gračanici i Gradiški.

Meni