BKC TK: Dokumentarni film “Bosna” pred tuzlanskom publikom 24. novembra

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice postojanja i rada JU Bosanski kulturni centar TK, 24. novembra u 19 sati u Velikoj sali BKC TK Tuzla bit će prikazan dokumentarni film “Bosna”, premijerno pred publikom u Tuzli.

Priča novinarke Arijane Saračević Helać, rađena u produkciji Federalne TV je društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. No, on nije takvim, tek slučajno.

– Upravo, ovim filmom želimo objasniti zašto je to fenomen. Šta je sve to dovelo do izvanrednih vrijednosti? Podsjećam: KK “Bosna” je tek 1971.godine ušla u Prvu jugoslavensku ligu. Za nepunih osam godina, postala je evropski prvak. Bilo je to 5. aprila 1979.godine u francuskom gradu Grenoblu. Jugoslavija je i do Grenobla bila dominantna u Evropi i svi su znali da se u Jugoslaviji igra najbolja košarka i da je jugoslavenska liga bez premca na Starom kontinentu (Jugoplastika dva puta i Partizan također dva puta, osvojili su četiri Kupa “Radivoja Koraća” u nizu. No, bez evropske šampionske titule. Tako je Bosna iz znatno manje razvijenije jugoslavenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala historiju koja je kasnije prokrčila put ostalim jugoslavenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali. Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo – istakla ja autorica u najavi filma.

Film je priča o vrijednostima, prijateljstvu, skromnosti, radu i posvećenosti.

Autor: Arijana Saračević Helać
Snimatelj: Vanja Ćatović
Ton: Boris Kragulj
Montaža: Jasmin Nalo
Produkcija: Fedralna televizija BiH, april 2019.

Velika sala BKC TK Tuzla, 19.00 sati, ulaz besplatan.

Meni