Bijenale otvorilo svoja vrata: Grand Prix osvojio Tuzlak Mujo Grbić

image001

Grand Prix 9. Bijenala ˝Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine˝ dodijeljen je Muji Grbiću iz Tuzle na ceremoniji svečanog otvaranja koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Osim toga, Grbić je osvojio nagradu i za najbolji crtež ovogodišnjeg Bijenala.

Mujo Grbić, koji je po profesiji arhitekta, u izjavi za medije nije krio zadovoljstvo zbog osvojenih nagrada. On se također prisjetio i Aleksandra Adamovića Ace, jednog od začetnika Bijenala, čija se godišnjica smrti obilježava upravo na današnji dan.

– Na svoja tri crtež,a urađena gavranovom peruškom, sublimirano sam 30 godina rada. Mislim da je žiri osjetio to, a meni je drago zbog nekih drugih ljudi. Moram se sjetiti Aleksandra Ace Adamovića i Nisveta Džanke, jer mi smo se čamcem i jezerom Modrac bavili mnogo prije i Džanko je prve kadrove emisije ´Pozitivna geografija´ snimio upravo u čamcu, na Modracu. Minijatura je izuzetan rad, koji sam po sebi pruža velike mogućnosti za istraživanje i eksperimentiranje, dodao je Grbić.

U kategoriji slikarstva nagradu je dobio Enes Kavgić uz Tuzle. Nagrada u kategoriji skulptura otišla je u ruke Muhamedu Bajramović iz Zenice, dok u kategoriji grafika nagrada ovoga puta nije dodijeljena zbog manjeg broja pristiglih radova.

Specijalnu nagradu “Aleksandar – Aco Adamović”, nagradu koja je dobila ime po pokojnom likovnom kritičaru i historičaru umjetnosti, koji je dao svoj doprinos Bijenalu umjetnosti minijature BiH, dobio je Darko Jovanović iz Osijeka (Hrvatska).

Nagrađeni autori stiču pravo na samostalnu izložbu u BKC-u TK tokom 2018. godine.

Inače, ove godine žiri za dodjelu ovih prestižnih nagrada sačinjavali su: dr. art. Svetislav Cvetković, prof. dr. Senadin Musabegović i dr. Maja Hrvanović. Oni su izvršili pregled 455 radova od 149 autora koji su prošli selekciju i izbor likovnih radova.

Za potrebe 9. Bijenala ”Umjetnost minijature BiH”, kao i svake godine odštampan je katalog sa po jednim radom svakog umjetnika iz samo jedne kategorije koji je prošao selekciju.

Svečanost otvaranja 9. Bijenala umjetnosti minijature BiH svojim nastupom uljepšali su učenici Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek i to Ivan Praljak, Emil Hadžiefendić i Ahmed Likić.

Izložba 9. BUM BiH će biti postavljena u galeriji BKC-a u vremenu od 20.10. do 20.11. 2017. godine.

Meni