24. Decembar – “Ćorkan”

corkan

Andrićevog Ćorkana kao paradigmu duše bosanskog čovjeka naš poznati glumac Haris Burina u srcu nosi dugi niz godina. Tekst svoje monodrama u kojoj je osim izvorne novele “Ćorkan i Švabica” uvršteno i mnogo toga što je Andrić o Ćorkanu napisao i izjavio, Burina je faktički dovršio još 1993 godine.

Ipak ova monodrama premijerno je izvedena tek 2011 godine na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, tako simbolično obilježavajući 50 godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade za književnost.
Kako sam glumac kaže: – Čekao sam kaže da se poklope sve okolnosti da ga na scenu i postavim.

Na pitanje zašto je baš odabrao Ćorkana, Burina citira Andrića: – Iznenadi ljude nečim poznatim. Svi znamo Ćorkana, e sad ja želim da iznenadim ljude tim poznatim. Ponosan sam što sam u toj pedesetogodišnjici ponudio nešto što je napisano po Andriću … jer ja u svojoj monodrami hvalim pisca.

Smatram da sam suštinu Andrićevog Ćorkana davno pokupio, osjetio, doživio i jednostavno salio u svoju dušu i tijelo – nastavlja Burina, dodajući … Pisana riječ dozvoljava da svako od nas ima svoju misao, ali ono što je Andrić htio preko Ćorkana da kaže ja potpisujem da sam taj dio uradio i ne bojim se ničega na tom putu.

I da je ispravno i dobro postupio, prepoznala je i publika pošto je do sada ova monodrama izvedena već 154. puta.
Ono što je zanimljivo za ovu predstavu je i činjenica da osim što je autor teksta, reditelj i glumac Haris Burina je idejno osmislio i kostime i scenografiju dok muziku potpisuje Davor Sučić alijas Sejo Sexon iz Zabranjenog pušenja.

Jubilarno 155. izvođenje monodrame Ćorkan, Haris Burina je odlučio da podijeli sa publikom u Tuzli. Pozivamo da nam se pridružite u subotu 24.decembra od 20 sati u BKC-u da zajedno uživamo u ovoj jednstvenog glumačkoj interpretaciji.

Karte po cijeni od 15KM (I-X reda) i 10KM(XI – XXVI reda) možete kupiti svakoga dana na biletarnici BKC-a Tuzla i u CD Shopu Sejo&Vili.

BKC Tuzla / Početak: 20.00 h / Info: 035 / 311 070
tuzlainfo.ba

Meni