1997.-2021.: BKC Tuzlanskog kantona 24 godine sa Vama

260580500 261603479362328 6232459759424068697 n

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, jučer, 25.11.2021. godine, napunio je 24 godine od svog osnivanja.

Upravo na Dan državnosti 1997. godiine sa radom je počela ova ustanova kulture, danas skoro dvije i pol decenije poslije, prepoznatljiva širom Bosne i Hercegovine, ali i van njenih granica.

JU BKC TK 1997. godine osnovala je Skupština Tuzlanskog kantona, na adresi nekadašnjeg Radničkog doma “Moša Pijade”, koji je otvoren davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune.

Osnivanjem Bosanskog kulturnog centra ponovo je oživljen ovaj prostor, koji je bio kultno mjesto društvenog života u Tuzli u drugom dijelu prošlog vijeka, a vrijedni uposlenici i menadžmenti JU BKC TK, uz svesrdnu pomoć osnivača, učinili su da se „kuća na kraju grada“ ponovo nametne kao kulturni centar Tuzle i Tuzlanskog kantona.

U prilog tome govori na hiljade organiziranih događaja za više od dvije decenije postojanja, od kojih na stotine u vlastitoj produkciji, po čemu je BKC postao prepoznatljiv u cijeloj državi i van njenih granica.

1997.-2021.: BKC Tuzlanskog kantona 24 godine sa Vama

Ovogodišnji rođendan ponovo dočekujemo u otežanim uslovima rada, na koje u velikoj mjeri utiče pandemija koronavirusa. Međutim, vrijedni tim naših uposlenika i u 2021. godini je uspješno realizovao više od 100 događaja od kojih čak pet višednevnih manifestacija rađenih u vlastitoj produkciji, te na desetine onih u kojima smo učestvovali kao suorganizatori.

Dani Nedžada Ibrišimovića, Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona u okviru Dana evropskog naslijeđa, XI Međunarodni bijenalni festivala umjetnosti minijature, Dani audio-vizuelnog naslijeđa i Oktobar – mjesec knjige, su manifestacije koje smo uspešno realizovali i prilagodili uslovima djelovanja u vremenu pandemije koronavirusa, te dali svoj doprinos da se kulturni život na ovim prostorima u potpunosti ne zaustavi i na to smo ponosni.

U godinu jubileja u kojoj ćemo obilježiti 25. godina uspješnog rada i postojanja, JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona ulazi sa mnoštvom novih ideja, manifestacija i programa za koje se iskreno, uz svesrdnu podršku osnivača te brojnih prijatelja naše ustanove, nadamo da će u potpunosti biti i realizirani.

JU BKC TK

Meni