04. 12. – Promocija monografije povodom obilježavanja 45. godina umjetničkog i pedagoškog rada prof. Rešada Arnautovića

monografija resad arnautovic

Promocija monografije Rešad Arnautović, dirigent i zbirke stilizovanih bosanskih pjesama „Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine“. Promocija se održava u povodu obilježavanja 45.godina umjetničkog i pedagoškog rada prof. Rešad Arnautović, prof. emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Promocija će biti upriličena u srijedu, 04. decembra 2019.godine u plavoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 12,00 sati, a u organizaciji JU BKC TK Tuzla.

monografija resad arnautovic 2

Rešad Arnautović je rođen 18.08.1951.godine u Tuzli gdje završava Osnovnu školu, školu za Osnovno muzičko obrazovanje dosjek –klavir. Mladi i talentovani Tuzlak upisuje Srednju muzičku školu, završava teoretsko-pedagoški i klavirski odsjek.
1970.godine upisuje teoretsko –pedagoški odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, apotom uporedo kreće težim putem stazama budućeg ditigenta.Odsjek dirigovanja i postdiplomski stdij završavau klasi prof. Teodora Romanića.
Svoju umjetničku i pedagošku djelatnost Arnautović započinje 1974.godine u Srednjoj muzičkoj školi sa ženskim horom a potom i prvim nastupima sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Tokom proteklih godina vodio je brojne horske ansamble/ dječiji hor RTSA, hor „Slobodan Princip Seljo“-Sarajevo, “ Džemal Bijedić „ i „Abrašević“-Mostar , Gradski mješoviti hor Goražde, hor „vao Miskin Crni“ –Sarajevo , ali najzapaženije rezultaet ostvario je sa ženskim horom KUD „Miljenko Cvitković“, ženskim ansamblom „Preporod“ i akademskim ženskim horom „Gaudeamus“..Brojne nagrade u zemlji i svijetu, snimljene horske kompozicije na nosačima zvuka i za potrebe arhiva, radija i televizije svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.

U stvaralačkoj ličnosti dirigenta Arnautovića nalazimo bogatstvo izuzetne kreativnosti kada je u pitanju izbor repertoara.Kao veliki pobornik BiH muzičkog stvaralaštva, godinama je je svu svoju energiju usmjeravao ka izvođenju djela koja ne spadaju u redovni koncertni repertoar.Upravo ta činjenica Arnautovića čini posebnim.

JU BKC TK Tuzla

Meni