Povodom Dana državnosti BiH: Sutra u BKC TK otvaranje izložbe “Žene borci Armije RBiH”

Arhiv Federacije BiH u partnerstvu sa BKC Tuzlanskog kantona, Udruženjem “Žene borci 92-95” KS,  JU Arhivom USK-a, JU Muzejom Tešanj i 2. pješadijskim pukom OS Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja 25. novembra – dana državnosti Bosne i Hercegovine, organizira izložbu “Žene borci Armije Republike  Bosne i Hercegovine”.

Izložba će biti otvorena u galeriji JU BKC Tuzlanskog kantona u četvrtak 24.11.2022. godine u 18.00 sati i u okviru obilježavanja 25 godina od osnivanja Ju BKC TK.

Obilježavanjem Dana državnosti obilježava se i puni državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, definiran na osnivačkom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) i potvrđuje baštinenje tradicije antifašizma koju je nastavila i u svom postojanju vodila i održala Armija Republike Bosne i Hercegovine.

U svojim redovima Armija je imala i 5360 pripadnica,  13 pripadnica su su dobitnice najvišeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”, od čega njih devet postuhumno. Jedna pripadnica je postuhumno odlikovana Ordenom zlatnog grba s mačevima, a jedna posthumno Medaljom za hrabrost dok je jedna dobitnica ratnog priznanja “Srebreni štit”. Nažalost, u vremenu po okončanju agresije potpuno su marginazirane, a njihova uloga i značaj u odbrani domovine vremenom blijedi i postaje zanemarena.

Obilježavanje ovog značajnog datuma prilika je da se takav odnos prema braniteljkama/pripadnicama Armije promijeni, te valorizuje i oplemeni njihova pozicija u sociološkoj zbilji današnjice, ali i utemelji u kulturi sjećanja i historijskim zapisima koji ostaju kao trajni trag djelovanja suvremenika u odbrani domovine usljed izvršene agresije. Braniteljke su, rame uz rame sa svojim saborcima, bile spremne pružiti otpor onima koji u svojim političkim planovima i programima teže uništenju samostalnosti,i teritorijalnog suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog značajnog praznika je prilika da se oda počast i priznanje njihovoj hrabrosti izložbenom postavkom i organiziranjem naučnog skupa.

Izložba sadrži 30 panoa. Od  prikupljene građe  izvršen je odabir 387 jedinica od čega su 183 novinska članka i dokumenti iz fondova, a 204 jedinice se odnose na fotografije i lična dokumenta prikupljena  od 40 učesnica – pripadnica Armije RBiH.

 

Meni