Sadržajna jesen u BKC TK: U dva mjeseca realizovano pet manifestacija iz vlastite produkcije

1111 jesen BKC

Jučerašnjim zatvarenjem izložbe omota gramofonskih ploča „Čuvari vinila na 33 obrtaja“, Bosanski kulturni centar TK je okončao niz jesenjih programa iz vlastite produkcije.

Dva mjeseca su trajali programi koje u vlastitoj produkciji ili koprodukciji sa partnerima kreirao tim BKC-a, a bogata jesenja sezona počela je višednevnom manifestacijom kojom je od 15. do 25. septembra BKC obilježio desetu godišnjicu od smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bh. književnika, slikara i publiciste.

„Dane Nedžada Ibrišimovića“ činili su izložba Ibrišimovićevih crteža, skulptura, te njegovih knjiga i rukopisa, zatim panel diskusija o njegovom liku i djelu na kojoj su učestvovali njegovi savremenici, te centralni događaj i  kruna manifestacije premijera predstave “Kuća bez vrata”, a koju je u koprodukciji sa partnerima iz Tuzle, Živinica i Banovića realizirao BKC TK.

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija i samog dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer. Predstava u kojoj igraju Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović, nakon Tuzle je izvedena i u Banovićima, a očekuje se njeno gostovanje u Sarajevu (17.11.) i Živinicama (20.11.).

BKC TK je i ove godine inicirao obilježavanje Dana evropskog naslijeđa, koji se organiziraju u evropskim zemljama sa ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine. Tako je u sklopu obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona, BKC TK u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona ralizirao manifestaciju „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona“.

Manifestaciju koju je činio niz događaja, izložbi, večeri umjetnosti, stručnih predavanja i panel diskusija, i posjeta “čuvarima tradicije i baštine” zajednički su uz koordinaciju i organizaciju BKC-a TK, od 20. do 30. septembra realizirali, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Izložbom blizu 400 radova koji su djelo 120 autora iz 15 država, 20. oktobra je otvoren  XI Međunarodni bijenalni festivala umjetnosti minijature. Najdugovječnija manifestacija ustanove BKC TK, po svom usmjerenju jedinstvena u ovom dijelu Evrope, nakon dvije decenije okupljanja umjetnika iz Bosne i Hercegovine i priređenih deset bijenalnih izložbi i zvanično je dobila međunarodni karakter, uz međunarodni stručni žiri i veliki broj učesnika koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine.

Dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala je rad “Spomenik djeci Sarajeva” preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića, a izložba se u galerijskom prostoru BKC-a može pogledati do 20. novembra 2021.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona ove godine je od 25. – 27. oktobra po drugi put trodnevnom manifestacijom, jedini u Bosni i Hercegovini obilježio „Dane audio-vizuelnog naslijeđa“ i dao svoj doprinos u očuvanju i promociji bh. audio-vizuelnog naslijeđa.

Manifestacija je počela projekcijama dokumentarnih filmova za učenike tuzlanskih srednjih škola, kojima su prikazani  filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine. Isti filmovi su prikazani i građanstvu drugog dana manifestacije u okviru dokumentarne večeri „Tuzlanska regija u dokumentarnom filmu 20. Stoljeća, kojoj je prethodilo otvaranje izložbe omota gramofonskih ploča „Čuvari vinila na 33 obrtaja“, umjetničke postavke iz privatne kolekcije prof.dr. Tihomira Knežičeka.

Manifestacija je završila panel diskusijom i stručnim predavanjem na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona drugu godinu za redom je realizirao i manifestaciju “Oktobar – mjesec knjige”. Tako su tokom oktobra održane poromocije knjiga „Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem“, Ruždije Adžovića, „Imancipacija“, autorice Hanke Vlahovljak, „Deset mitova o Izraelu“ koje je napisao izraelski historičar Ilan Pape, a na bosanski jezik preveo Resul Mehmedović, te romana Ilijaza Dudića „Izgubljeni sin“. Manifestacija je završena panel diskusijom “Knjiga, pismenost i izdavaštvo danas”.

U spomenutom dvomjesečnom periodu BKC TK je kao suorganizator uspješno realizirao izuzetno posjećenu izložbu magistrice slikarstva Ilhane Latifović pod nazivom “The Queen of Darkness”, zatim Centralnu manifestaciju obilježavanja 29. godišnjice od osnivanja 2. Korpusa ARBiH, te Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“, koji se od 2. do 4. Novembra 2021. godine 13. put održao u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona. Također u BKC TK je održano otvaranje i zatvaranje 10. Tuzla ilm Festivala.

Do kraja godine, ukoliko to dopuste higijensko-epidemiološke prilike, BKC TK će biti domaćin značajnom broju godišnjih koncerata kulturno-umjetničkih društava, škola i horova, zatim izložbi I promociji knjiga, a o čemu će zainteresovana javnost, kao i do sada biti blagovremeno obaviještena.

JU BKC TK

Meni