Telefon: +387 35 282 296; Fax: +387 35 340 031; Email: bkctktuzla@gmail.com | bkctuzla@yahoo.com

logo 20 god 3

panel
100000
posjetilaca u godini
panel
400
događaja u godini
panel
23
godine rada

Hirurgija 1U Velikoj sali JU BKC TK, večeras je održana promocija knjige/udžbenika Hirurgija/Kirurgija koju su napisali najprominentniji profesori hirurgije sa pet bh. medicinskih fakulteta Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar i Foča.

Ova jedinstvena knjiga je rezultat zajedničkog rada 16  autora i 11 koautora. Knjiga ima 1246 stranica i 22 poglavlja. Tri glavna urednika knjige su iz Tuzle, prof. dr. Samir Delibegović, prof. dr. Goran Krdžalić i prof. dr. Fuad Pašić.

Na promociji u Tuzli, koja je druga od pet planiranih promocija u pet gradova gdje se nalaze državni medicinski fakulteti, u BiH govorili su prof. dr. Fuad Pašić i prof.dr. Mirsad Hodžić iz UKC Tuzla, prof.dr.Miroslav Bekavac Bešlin iz Hrvatske, prof. dr. Radmil Marić iz Univerziteta u Foči, prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, dok su se putem video poruka skupu obratili prof.dr.Božina Radević iz Srbije i prof.dr. Aleš Tomažić iz Slovenije.

Hirurgija2

Govornici su istakli da se radi o knjizi koja je plod zajedničkog rada istinskih zaljubljenika u hirugiju, univerzitetskih profesora koji su odlučili da ujednače kriterije i napišu jednu novu, svježu aktuelnu knjigu koja je namjenjena  studentima  medicine, specijalizantima  hirurgije i svim  onim koji vole hirurgiju, a koji su do sada koristili stručnu literaturu iz Srbije i Hrvatske.

Na kraju promocije autori su svoju knjigu poklonili studentici završne godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, Kenani Ljuci, jednoj od najboljih studentica Univerziteta u Tuzli.

U muzičkom dijelu programa promocije, publici se sa tri kompozicije predstavila Maya Sar (Maja Sarihodžić), Tuzlanka sa sarajevskom adresom.

JU BKC TK

Dani evropskog naslijedja 4Danas je u JU BKC TK održan drugi događaj u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa u BiH“, koju ova ustanova organizuje u partnerstvu sa JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK.

Stručnom predavanju i panel diskusiji na temu „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“ prisustvovali su uposlenici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, resornog ministarstva, Univerziteta u Tuzli i drugih institucija.

Uvodničar u diskusiju bila je Aida Bičakčić, stručna savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, sa stručnim predavanjem „Memorijalna umjetnost u Bosni i Hercegovini“.

-Predavanje je hronologija memorijalnih izraza u prostoru koji odražavaju memoriju na ličnosti i događaje koje čovjek pokušava sačuvati od zaborava. Ovaj segment našeg naslijeđa jako je važan i predstavlja dokument o događajima. Tako kroz stećke danas istražujemo srednjevjekovnu Bosnu, kroz križeve i nišane učimo o ljudima i običajima iz njihovog perioda, baš kao što učimo i kroz spomenike narodnooslobodilačke borbe koji ujedno predstavljaju i izvandredna umjetnička djela. Nadam se da će ovaj događaj doprinijeti ukazivanju na važnost ovog segmenta našeg kulturnog naslijeđa, prije svega izgradnji osjećaja poštovanja i prema autorima i prema onima kojima je ovo naslijeđe posvećeno – rekla nam je Aida Bičakčić, koja se u uvodnom dijelu svog predavanja zahvalila ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu na organizaciji niza događaja kojima su obilježili Dane evropskog naslijeđa.

Aida Bicakcic

Panel diskusiju je moderirao Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK, a panelisti u zanimljivoj i sadržajnoj diskusiji bili su Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne Tuzla i Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije. Aktivno učešće su uzeli i drugi učesnici današnjeg događaja.

Pozdravnu riječ u ime organizatora i domaćina uputila je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora ju BKC TK, u ime suorganizatora Vesna Isabegović iz Muzeja istočne Bosne Tuzla, te u ime pokrovitelja Selma Bešić Čerkezović, stručni savjetnik za kulturu i informisanje  u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao dokumentarni video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

 Više fotografija sa događaja u galeriji na našoj Facebook stranici.

JU BKC TK Tuzla

BKC Izlozba Dani evropskog naslijedja 5Večeras je u JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića počela dvodnevna manifestacija „Dani evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“.

U sklopu izložbe pod nazivom „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“ predstavljene su umjetničke fotografije, slike, objekti i asamblaži inspirisani spomenicima kulture i bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Autori su se publici predstavili sa 70 eksponata, koji će biti stalna postavka u Galeriji BKC TK u narednih deset dana.

- Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije i prikazuje naše naslijeđe kroz rad dva autora, koja su različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Faruk se predstavio fotografijama iz cijele Bosne i Hercegovine, prikazujući prije svega nekropole i mezarja, a što je meni poslužilo kao polazna osnova za moje radove u ovoj izložbi. Koristeći se simobolikom koju vidimo na stećcima i starim nišanima, ja sam ušao u jednu skoro arheološku priču, tražeći pojedine elemente i objekte. Spojio sam ih sa nekim svojim starim radovima i Farukovim fotografijama želeći prikazati zajedničku autorsku viziju naše historije i mitologije – istakao je večeras Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK i jedan od autora izložbe.

Faruk Ibrahimović, poznati bh. fotograf i nosilac najvišeg fotografskog zvanja u BiH, majstor fotografije, u sklopu izložbe se predstavio umjetničkim fotografijama, sa posebnim akcentom na bh. nadgrobne spomenike.

-Kada govorimo o našem kulturnom naslijeđu dijapazon je širok, a mi smo u sklopu ove izložbe najvećim dijelom pažnju posvetili nišanima i stećcima, te predstavili i nekoliko spomenika koji su rađeni u novije vrijeme. Već četrdeset godina pratim umjetnost u kamenu, koji je bio ispiracija mnogima pa i meni. Zadovoljstvo mi je što kroz umjetnost moženo dati doprinost da upravo takvo naslijeđe pokušamo sačuvati od zaborava – rekao je Faruk Ibrahimović.

BKC Izlozba Dani evropskog naslijedja 2

U ime domaćina posjetitelje je pozdravila Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK, koja je pohvalila  inicijativu resornog ministarstva u Vladi TK da ujedini institucije kulture u Tuzlanskom kantonu u zajedničkim projektima, kao što je obilježavanje Dana evropskog naslijeđa.

O izložbi je kroz performans govorila Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije, a izložbu je otvorio Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

-Večerašnji događaj je upravo ono što se u današnjem vremenu očekuje od naših ustanova kulture, da uz poštivanje svih epidemioloških mjera nastave sa svojim aktivnostima. Ono što me raduje je i zajednički angažman više javnih ustanova u ovom projektu, koji je jedna lijepa priča o našem bogatom naslijeđu i našoj vezi sa evropskim podnebljem čiji smo, bez obzira na trenutne imaginarne granice, neraskidivi dio dugi niz vijekova – rekao je ministar Srđan Mićanović.

Manifestacija koju JU BKC TK organizuje zajedno sa partnerima JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK  nastavlja se sutra, u subotu, 26.09.2020., stručnim predavanjem i panel diskusijom na temu „Memorijalni spomenici u BiH“, koja u Velikoj galeriji BKC TK počinje u 12 sati.

JU BKC TK

09 23 press konferencijaDanašnjom press konferencijom u JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona najavljeni su događaji kojima će 25. i 26. septembra 2020. godine obilježiti Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Ova ustanova kulture, koja u novembru obilježava 23 godine postojanja, pridružila se institucijama iz više od 50 evropskih država koje svojim tematskih sadržajima žele ukazati na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

-Naš projekt nosi naziv „Zaštitimo naslijeđe, promovišimo kreativnost“ i njim u dva dana, kroz dva vezana događaja želimo ukazati na značaj i mogućnosti korištenja savremene produkcije i umjetničke kreacije u cilju očuvanja ovdašnjeg kulturnog naslijeđa. Prvi događaj je zajednička izložba Faruka Ibrahimovića i Harija Ejubovića, a drugi je stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike institucija kulture, obrazovnog sistema i turističkih organizacija na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine – rekla je je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK, ističući poseban doprinos nadležng ministarstva u realizaciji planiranih programa.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje je animiralo institucije kulture čiji je osnivač da različitim programskih sadržajima daju svoj doprinosu u očuvanju našeg naslijeđa.

-Iako je riječ o evropskoj inicijativi, a obzirom na bogato bh. naslijeđe, intencija nam je da obilježavanjem ovog značajnog datuma ojačamo lokalnu dimenziju naslijeđa na području Tuzlanskog kantona. Sve smo više svjesni tog potencijala kada je u pitanju naslijeđe Tuzlanskog kantona, zbog čega smo, kao resorno ministarstvo inicirali da BKC Tuzlanskog kantona, ali i drugih šest ustanova kulture daju svoj doprinos u njegovoj promociji. Želja nam je da ovo obilježavanje preraste u tradicionalnu manifestaciju širih razmjera, čime bismo kroz naslijeđe razvijali dijalog među ljudima, te na taj način gradili mostove i pokazivali sve ono što jeste sastavni dio identiteta Bosne i Hercegovine – istakao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak 25. septembra u 19 sati.

U sklopu izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

-Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije. Faruk se predstavio fotografijama, a ja slikama, objektima i asamblažom i nadam se da će publika biti zadovoljna onim što će vidjeti. Izložba sadrži oko 70 eksponata koji prikazuje naše naslijeđe kroz dva čvrsta materijala, kamen i metal i kroz koje su dva autora sa različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Vjerujem da će izložba biti dugovječna i  dostupna publici širom Bosne i Hercegovine – istakao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK i jedan od autora izložbe.

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine. Uvodničar je Aida Bičakčić, saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a moderator je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

BKC Press konferencija 2309 1

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla, čiji će uposlenici biti panelisti događaja koji će se održati 26. septembra u Galeriji JU BKC TK sa početkom u 12 sati.

-Kulturno naslijeđe je jedan širok pojam i simbol identiteta i zajednica. Ovakvim manifestacijama to naslijeđe štitimo i čuvamo za naredne generacije. Ja ću u svom izlaganju ukazati na važnost pokretnog i nematerijalnog naslijeđa koje se prenosi sa koljena na koljeno i koje je temelj identiteta svakog naroda – rekla je Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

Prisustvo događajima je za posjetitelje je slobodno uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera, koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

JU BKC TK Tuzla

1509 zastitimo naslijedje

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona planiranim događajima za 25. i 26. septembar 2020. godine, zajedno sa partnerima obilježava Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija Dani evropskog naslijeđa se organizira u evropskim zemljama i ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a svoj doprinos  i ove godine će dati JU Bosanski kulturni centar TK zajedno sa partnerima Muzejom istočne Bosne i JP RTV TK.

Manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak 25. septembra u 19 sati.

U sklopu izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK i drugih ustanova i organizacija, a na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Predavanje i panel diskusija će se održati 26. septembra u Plavoj sali JU BKC TK sa početkom u 12 sati

Uvodničar će biti Aida Bičakčić, saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a moderator je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Prisustvo događajima je slobodno uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

Facebook događaj: Dani evropskog naslijeđa u BiH

0909 bkc sastanakJU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona krajem septembra će zajedno sa partnerima obilježiti “Dane evropskog kulturnog naslijeđa”.

Tim povodom danas je BKC TK bio domaćin radnog sastanaka predstavnika institucija kulture i drugih učesnika koji će dati doprinos u organizaciji događaja u sklopu kojeg će biti predstavljena umjetnička postavka, te održano stručno predavanje i okrugli stol na teme koje se vežu za “Dane evropskog kulturnog naslijeđa”.

Pokrovitelj obilježavanja “Dana evropskog kulturnog naslijeđa je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, organizator je JU BKC Tuzlanskog kantona, a partneri su Muzej istočne Bosne i JP RTV TK.

09092020 OtkazanoAutorske predstave Dragana Marinkovića Mace i Zorana Kesića, čije je održavanje u JU BKC TK Tuzla zbog epidemiloške situacije prvobitno bilo prolongirano za 12. i 19. septembar 2020. godine, su otkazane.

Takvu odluku su donijeli organizatori zbog nemogućnosti održavanja događaja pred publikom u kapacitetu koji bi mogao pokriti minimalne troškove produkcije.

JU BKC TK Tuzla obavještava sve koji su ranije kupili ulaznice za ove događaje, da ih mogu vratiti uz povrat novca na mjestima gdje su kupljene.

Ulaznice kupljene u marketing službi BKC Tuzla se mogu vratiti svaki radni dan u periodu od 8 do 16 sati, počev od četvrtka 10. 09.2020. godine. Ulaznice kupljene u CD shopu „Mido“ se vraćaju na tom prodajnom mjestu.

Dodatne informacije se mogu dobiti na kontakt tel. 035/311 070.


vlada tk bkc 2

Kalendar dešavanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30