Telefon: +387 35 282 296; Fax: +387 35 340 031; Email: bkctktuzla@gmail.com | bkctuzla@yahoo.com

logo 20 god 3

O BKC-u Tuzla

Radnički dom "Moša Pijade" otvoren je davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune. Prostor doma „Moša Pijade“ od osnivanja, pedesetih, pa do prije rata, bio je jedno od kultnih mjesta kulture i društvenog života uopšte u našem gradu, te sa njegovim zatvaranjem nastaje vakuum od par godina. Formiranjem Javne ustanove Bosanki kulturni centar TK Tuzla 1997. godine, ovaj prostor ponovno je oživljen.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla (BKC) osnovana je 25.11.1997.godine sa sjedištem u Tuzli. Nalazi se u jednom od najreprezenativnijih objekata u ulici Mije Keroševića Guje br.3.

U svom dugogodišnjem radu, BKC Tuzla je stekao imidž Javne ustanove sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa mnogim zemljama Evrope i svijeta (Francuska, Holandija, Njemačka, Austrija, Italija, Egipat, Bugarska,  Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Kina, Japan, SAD itd.)

Jedinstveni kompleks višenamjenskog prostora, ukupne površine od 3.500 m2, čine:

Položaj i prostor u kojem je smješten BKC, nakon adaptiranja i dodatnog opremanja, pruža mogućnost za obavljanje osnovne djelatnosti, prezentiranje i realizaciju gotovo svih kulturnih, umjetničkih i obrazovnih sadržaja - u vlastitoj ili gostujućim produkcijama.

Osnivanje BKC-a imalo je za cilj afirmisanje intelektualne i umjetničke djelatnosti, očuvanje kulturne tradicije naroda, kao i njihovu adekvatnu prezentaciju, približavanje kultura drugih naroda, te oblikovanje javnog mnjenja. Od samog početka on se bavio različitim formama i posredstvom različitih medija prevashodno bavio značajnim temama i djelima savremene umjetnosti, ali i kulturnim nasljeđem.

Program razvoja JU BKC TK Tuzla je takav da, pored svojih ustaljenih programskih sadržaja rado eksperimentiše i uključuje se u realizaciju novih, savremenih umjetničkih poduhvata, čiji su nosioci mladi - pripadnici nove urbane culture, kao pojedinačni autori ili kao formirane umjetničke grupe. U realizaciji svojih programa BKC sarađuje sa brojnim kulturnim institucijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu, a o uspješnosti te saradnje svjedoče brojni uspješni projekti.

JU BKC TK Tuzla je veoma značajna ustanova na području Tuzlanskog kantona i vodeća institucija kulture u gradu Tuzli, što potvrđuju podaci da se samo u jednoj poslovnoj godini u BKC-u realizuje između 240-300 događaja i da je posjeta prema zvaničim podacima bila preko 100.000 gostiju godišnje.

Gore navedenu činjenicu, potkrepljujemo i sa brojnim priznanjima od kojih izdvajamo Plaketu sa zlatnim grbom Grada Tuzle, i nagradu Radija Slobodne Evrope za najbolju instituciju kulture, Plaketu grada Bihaća za dugogodišnju saradnju i pomoć u organizaciji i realizaciji manifestacije „Bihaćko ljeto", te brojna druga priznanja.

Od šest kulturnih centara sa prostora BiH, Bosanski kulturni centar TK Tuzla, uz dva kulturna centra sa prostora FBiH i tri iz Republike Srpske, ušao je u projekat „MOSAIC" u organizaciji Savjeta Evrope i Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Projekat podrazumijeva ulazak u porodicu kulturnih centara Evrope. Sjedište Udruženja je u Briselu i djeluje u okviru Savjeta Evrope.

bkc_prije_danas_buducnosti_1

Najave dešavanja


vlada tk bkc 2

Kalendar dešavanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31