Praznik za ljubitelje knjige: BKC TK najavljuje književne večeri i promocije tri naslova

1205 promocija knjiga

U drugom dijelu mjeseca maja, te početkom juna, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je pripremio tri zanimljive promocije knjiga i književne večeri, koje će zasigurno privući veliku pažnju ljubitelja pisane riječ i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prva je na programu 21. maja 2021. u 18 sati, a radi se o promociji romana “Staza mrkog medvjeda 1463.” autora Mehmeda Đedovića.

Radi se o romanu koji dolazi iz pera višestruko nagrađivanog pisca, koji svojim novim naslovom potvrđuje da je s razlogom za svoj prethodni istorijski roman “Legionar” dobio dvije najprestižnije nagrade u Bosni i Hercegovini: Godišnju nagradu društva pisaca i Nagradu Skender Kulenović.

Staza mrkog medvjeda 1463. je historijska priča ispričana savremenim jezikom i odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti.

“Staza mrkog medvjeda 1463.” je uzbudljiva, sjajno ispričana priča, koliko realna, toliko i mistična. Đedović otkriva ponore ljudske duše vodeći svoje likove putem punim opasnosti, kroz avanture koje čitaoca drže prigrljenog uz knjigu, u napetosti, te im nudi neočekivana putovanja i dinamičnu radnju. Svaka stranica romana produbljuje žeđ za čitanjem i čitalac, uvučen u priču, putuje kroz avanture likova u romanu.

Književno veče sa Abdulahom Sidranom i promocija njegove knjige “A Nurija veli” održat će se 27. maja 2021. godine u 18 sati.

Bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarista, kojeg ne treba posebno predstavljati, za knjigu “A Nurija veli” ističe da je izbor njegovog aktivnog učestvovanja na društvenim mreža ili kako kaže “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti.

Knjiga je i klasičnom smislu, najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika… Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja.

– Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sančo Panse… Prevrće narodne poslovice, veliki ters, ali ga FB raja zavoljela toliko da su mi znali slati poruke, ako Nurija izostane koji dan: “E, gdje nam je Nurija, mi jutarnju kafu ne počinjemo piti dok ne vidimo šta nam je Nurija za taj dan smislio.” – istakao je Sidran govoreći o knjizi koja će zahvaljujući tuzlanskom BKC-u biti bliže predstavljena i ovdašnjoj publici.

Treća zakazana promocija  je ona na kojoj će biti predstavljen roman “Adem praotac u nama” autora dr. Nezira Halilovića, a koja je na programu 3. juna 2021. godine u 19 sati.

Roman “Adem praotac u nama” nas povezuje sa historijskim činjenicama vezanim za porijeklo ljudskog roda, u kojem nas autor podsjeća da se određene sudbine ponavljaju od vremena postanka prvog čovjeka i žene.

Dr. Nezir Halilović je profesor na IPF u Zenici i šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.  Autor je, koautor i prevodilac više djela, a dio je uredništva časopisa za javnu, kulurnu i duhovnu afirmaciju „Novi horizonti“.

Sve promocije će se u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, održati u Plavoj sali JU BKC Tuzlanskog kantona u Tuzli, a zasebne najave svakog od navedenih događaja blagovremeno će biti dostupne na web stranici JU BKC TK.

 

 

 

Meni