BKC TK obilježava „Dane evropskog naslijeđa u BiH“: Održano stručno predavanje i panel diskusija

Dani evropskog naslijedja 4

Danas je u JU BKC TK održan drugi događaj u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa u BiH“, koju ova ustanova organizuje u partnerstvu sa JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK.

Stručnom predavanju i panel diskusiji na temu „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“ prisustvovali su uposlenici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, resornog ministarstva, Univerziteta u Tuzli i drugih institucija.

Uvodničar u diskusiju bila je Aida Bičakčić, stručna savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, sa stručnim predavanjem „Memorijalna umjetnost u Bosni i Hercegovini“.

-Predavanje je hronologija memorijalnih izraza u prostoru koji odražavaju memoriju na ličnosti i događaje koje čovjek pokušava sačuvati od zaborava. Ovaj segment našeg naslijeđa jako je važan i predstavlja dokument o događajima. Tako kroz stećke danas istražujemo srednjevjekovnu Bosnu, kroz križeve i nišane učimo o ljudima i običajima iz njihovog perioda, baš kao što učimo i kroz spomenike narodnooslobodilačke borbe koji ujedno predstavljaju i izvandredna umjetnička djela. Nadam se da će ovaj događaj doprinijeti ukazivanju na važnost ovog segmenta našeg kulturnog naslijeđa, prije svega izgradnji osjećaja poštovanja i prema autorima i prema onima kojima je ovo naslijeđe posvećeno – rekla nam je Aida Bičakčić, koja se u uvodnom dijelu svog predavanja zahvalila ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu na organizaciji niza događaja kojima su obilježili Dane evropskog naslijeđa.

Aida Bicakcic

Panel diskusiju je moderirao Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK, a panelisti u zanimljivoj i sadržajnoj diskusiji bili su Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne Tuzla i Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije. Aktivno učešće su uzeli i drugi učesnici današnjeg događaja.

Pozdravnu riječ u ime organizatora i domaćina uputila je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora ju BKC TK, u ime suorganizatora Vesna Isabegović iz Muzeja istočne Bosne Tuzla, te u ime pokrovitelja Selma Bešić Čerkezović, stručni savjetnik za kulturu i informisanje  u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao dokumentarni video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla.

 Više fotografija sa događaja u galeriji na našoj Facebook stranici.

JU BKC TK Tuzla

Meni