Telefon: +387 35 282 296; Fax: +387 35 340 031; Email: bkctktuzla@gmail.com | bkctuzla@yahoo.com

logo 20 god 3

panel
100000
posjetilaca u godini
panel
400
događaja u godini
panel
23
godine rada

418773_487994447877304_1124450422_nSvečano zatvaranje 1. Tuzla Film Festivala (TFF) – južnoslavenskog filma bit će upriličeno u nedjelju, 26. Augusta u Bosnakom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19.00 sati kada će biti proglašeni pobjednici i uručena - Vila Tuzla Film Festivala za najbolji film u kategorijama: dugometražni, kratki igrani, animirani i dokumentarni film, kao i održana projekcija dokumentarnog filma „The artist is present“ u režiji Marine Abramović.


Posljednjeg petog dana festivala (26.08.) na programu su također tri filma. “KORAK PO KORAK” u režiji  Biljane Cakic Veselić od 12 časova. Drama  “7 SEX 7”  hrvatske režiserke Irene škorić na programu je od 14:30, a nakon čega slijedi film “LEA I DARIJA” u režiji Branka Ivande od 16:30, kojim ujedno završava projekcija filmova u dugometražnoj konkurenciji.
“7 SEX 7”
26.8.2012. u 14:30
Zemlja porijekla: Hrvatska
Žanr: drama
Trajanje filma: 87'00''
Uloge: Ana Majhenić, Kristijan Ugrina, Robert Kurbaša
Režija: Irena Škorić
Sadržaj: Sedam erotskih novela u jednom kadru, čvrsto su strukturirane priče, po Aristotelovom načelu jedinstva vremena, mjesta i radnje, s obratom na svršetku. Pet muško ženskih parova, i po jedan žensko - ženski i muško - muški, u svojevrsnom modernom filmskom „Decameronu“. Govor erotskog je govor posrednog, stoga ni u jednoj priči nije riječ o seksu, već o krokijima intrigantnih ljudskih odnosa koji posreduju erotski naboj. Te su filmske pripovijesti vragolaste, duhovite, i gorke u isti tren. One svojom strukturom, stilom i filmskim izrazom, ne čine mozaik, već jedinstvenu filmsku cjelinu.
Nagrade: Nagradu za najbolju režiju u kategoriji igranog filma na San Gio' - međunarodnom filmskom festivalu u Veroni. WorldFest u Houstonu, film je osvojio srebrnu nagradu za debitantski igrani film.
"KORAK PO KORAK"
26.8.2012. u 16:30
Zemlja porijekla: Hrvatska
Žanr: drama
Trajanje filma: 100’00’’
Režija: Biljana Čakić Veselič
Uloge: Ksenija Marinkovic, Nenad Cvetko i Hrvoje Perc
Sadržaj: Samo što je rat došao do Osijeka, Vjera Kralj, naša junakinja, ostat će bez pravog oslonca u životu. Njen suprug Tomo odlazi što dalje od rata, u Zagreb, a sin Krsto odlazi što bliže bojišnici. Vjera živi u svojoj razrušenoj kući na samoj liniji obrane Osijeka i radeći kao sudski tumač za njemački jezik sakuplja novac za pancirni prsluk koji bi njenom sinu trebao spasiti život. K njoj dolaze razni ljudi, pričaju svoje životne priče te traže od nje različite, ponekad neobične usluge. Priča se događa u jesen i zimu 1991.godine kada su se u Slavoniji vodile najžešće bitke. Korak po korak nije samo priča o spašavanju golog života usred rata već priča o snazi duha i ideala pa makar zbog njih život postao još gori. Ovo je film o ženi kojoj treba rat da bi naučila kako potrebe drugih ne mora stavljati ispred svojih. Žena koja ostaje u Osijeku da bi pomogla sinu koji je otišao u dragovoljce, žena koja preživljava strahote i pomaže neznancima, žena koja će muža izgubiti tek kad joj se vrati i žena koja će Osijek napustiti tek kad rat završi.
"THE ARTIST IS PRESENT"
26.8.2012. u 19:00
Zemlja porijekla: Srbija
Žanr: dokumentarni film
Trajanje filma: 105'00''
Sadržaj: Film koji prati umetnicu koja se priprema za ono što može da bude najznačajniji trenutak u njenom životu - veliku retrospektivu u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku.
tffPosljednjeg petog dana festivala (26.08.) na programu su također tri filma. “KORAK PO KORAK” u režiji  Biljane Cakic Veselić od 12 časova. Drama  “7 SEX 7”  hrvatske režiserke Irene škorić na programu je od 14:30, a nakon čega slijedi film “LEA I DARIJA” u režiji Branka Ivande od 16:30, kojim ujedno završava projekcija filmova u dugometražnoj konkurenciji.
 

Makedonska drama “PUNK’S NOT DEAD” u režiji Vladimira Blazevskog na repertoaru je od 15:30, četvrtog dana festivala (25.08). Filmsko ostvarenje “KLIP” režiserke Majke Miloš posjetitelji imaju priliku pogledati od 18 casova, a film “SMRT COVJEKA NA BALKANU” u režiji Miroslava Momcilovica od 20:30.
“PUNK’S NOT DEAD”
25.8.2012. u 15:30
Zemlja porijekla: Makedonija
Žanr: drama
Trajanje filma: 104’00’’
Režija: Vladimir Blazevski
Uloge:  Jordan Simonov, Kamka Tocinovski i Toni Mihajlovski
Sadržaj: Mirsa je bivši pjevač onoga što je nekada bio najpopularniji punk bend u Makedoniji, ali se raspao prije mnogo godina. Sada ima 40 godina, još uvijek živi sa svojom majkom i povremeno prodaje droge za albanskog dilera Gzima, koji ga u zamjenu za to opskrbljuje travom. Jednog dana Gzim dobija ideju: Mirsa je trebao okupiti svoj bend da bi mogli nastupati na dobrotvornom koncertu u Debru, Makedonskom gradu sa većinskom albanskom populacijom. Mirsa ima skoro pa Herkulesov zadatak ispred sebe, nakon perioda od 17 godina treba da locira i ubijedi sve članove benda od kojih su neki napustili Makedoniju nakon raspada Jugoslavije, da bi zajedno nastupili na koncertu.
Nagrade: Nagrada East of West, 2011 Karlovy Vary International Film Festival.
“KLIP”
25.8.2012. u 18:00
Zemlja porijekla: Srbija
Žanr: drama
Trajanje filma: 100’00’’
Režija: Maja Miloš
Uloge: Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić, Vladimir Gvojić
tffMakedonska drama “PUNK’S NOT DEAD” u režiji Vladimira Blazevskog na repertoaru je od 15:30, četvrtog dana festivala (25.08). Filmsko ostvarenje “KLIP” režiserke Majke Miloš posjetitelji imaju priliku pogledati od 18 casova, a film “SMRT COVJEKA NA BALKANU” u režiji Miroslava Momcilovica od 20:30.
 

Treći dan festivala (24.08.) u konkurenciji dugometražnog filma s početkom u 16 časova otvara makedonska komedija “THIS IS NOT AMERICAN MOVIE” u režiji Sasha Pavlovskog. U terminu od 18:30 posjetitelji imaju priliku pogledati  film “CACA” hrvatskog režisera Dalibor Matanić, a od 20:30  film Ljubiše Samardžica  “MIRIS KIŠE NA BALKANU”.
“THIS IS NOT AMERICAN MOVIE”
24.8.2012. u 16:00
Zemlja porijekla: Makedonija
Žanr: komedija
Trajanje filma: 120'00''
Uloge: Senko Velinov, Ky Evans i Tanya Mickov
Režija: Sasho Pavlovski
Sadržaj: Družina kriminalaca pokušava da učini svoj život više interesantnim i relevantnim u nešto što odgovara njihovim idealima života unutar američkog filma. Ali naravno oni nisu u američkom filmu i osuđeni su da ne uspiju u svojim naporima da žive na taj način. Kada šef bande sazna da umire, radi sve da napravi njegov život sjajnim kao američki film provodeći pljačku usuđujući se koristiti najbolje tradicije američkog gangster filma. Međutim njegov scenario se neće razviti kako treba, ali čak i u neuspjehu šef nalazi neočekivani uspjeh i nalazi značenje života čak  iako to nije američki film.
“ĆAĆA”
24.8.2012. u 18:30
Zemlja porijekla: Hrvatska
Žanr: Triler
Trajanje filma: 70'00''
Uloge: Judita Franković, Iva Mihalić, Igor Kovač, Ivo Gregurević
Režija: Dalibor Matanić
Sadržaj: Kći je nagovorila svog dečka i sestru na putovanje u ličku zabit. Tamo živi njihov otac koji je davno napustio obitelj. Saznavši da je bolestan, ovo je Kćeri zadnja šansa da obavi razgovor s ocem o svemu što se dogodilo u prošlosti. U ličkim izoliranim horizontima počinju se otkrivati duboko zatomljene mračne obiteljske tajne.
Nagrade: Zlatna Arena za režiju Daliboru Mataniću; Zlatna Arena za fotografiju Vanji Černjulu; Zlatna Arena za najbolju glumicu u sporednoj ulozi Ivi Mihalić; Nagrada FEDORA za najbolji film nacionalne konkurencije
“MIRIS KIŠE NA BALKANU”
24.8.2012. u 20:30
Zemlja porijekla: Srbija
Žanr: drama
Trajanje filma: 105’00’’
Režija: Ljubiša Samardžić
Uloge: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković
Sadržaj:  "Miris kiše na Balkanu" je priča o sefardskoj porodici Salom, koja se iz Beča doselila u Sarajevo, o ocu Leonu, majci Esteri i njenih pet ćerki. Tog toplog juna 1914. godine izbija Prvi svetski rat. U gužvi i pometnji koja je zahvatila sarajevske ulice nakon atentata na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda gubi se Riki, najmlađa, četrnaestogodišnja ćerka porodice Salom. Čitava porodica je u panici. Ceo dan je traže, da bi se ona u sumrak dana kriomice ušunjala u kuću. Riki je tog dana dobila haljinu, a čovečanstvo svetski rat. Zahvaljujući požrtvovanosti majke Estere, porodica Salom tokom ratnih godina, nedaća i oskudice živi skromno i spokojno. Energična ćerka Nina otvara modni salon šešira - "Chapeau Chic Parisienne". Najstarija ćerka Buka udaje se za Danijela Papa, mladog Sefarda koji ima mnogo prijatelja među Srbima. Jedan od njegovih prijatelja, Ignjo Škorić, na večeri povodom Bukinog i Danijelovog venčanja privlači pažnju Nine Salom. Nina već pri prvom susretu shvata da je zaljubljena u snažnog i grlatog Hercegovca, ali rat ih razdvaja.
Nagrade: Nagrada za najgledaniji film na 11. Festivalu srpskog filma u Australiji “Kristalna koala”.

tffTreći dan festivala (24.08.) u konkurenciji dugometražnog filma s početkom u 16 časova otvara makedonska komedija “THIS IS NOT AMERICAN MOVIE” u režiji Sasha Pavlovskog. U terminu od 18:30 posjetitelji imaju priliku pogledati  film “ĆAĆA” hrvatskog režisera Dalibor Matanić, a od 20:30  film Ljubiše Samardžica  “MIRIS KIŠE NA BALKANU”.


Drugog dana Tuzla film festivala (23.08.) planirane su projekcije tri filma: Avanturistički Film za djecu i odrasle  “KOKO I DUHOVI” hrvatskog režisera Daniela Kušana na programu je od 16 časova u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.
Film za djecu i odrasle  “KOKO I DUHOVI”
23.8.2012. u 16:00
Zemlja porijekla: Hrvatska
Žanr: avantura
Trajanje filma: 95’00’’
Režija: Daniel Kušan
Uloge: Antonio Parač, Kristian Bonačić, Nina Mileta
Sadržaj: “Koko i duhovi” je priča o dječaku Koku koji seli sa sela u grad, radujući se novim prijateljima i velikim pustolovinama. Stan u koji useljava pripadao je Vinceku, starom škrtcu čija je smrt obavijena tajnom. Uskoro će se Koko i prijatelji upustiti u opasnu avanturu, zajedno s njegovom dražesnom sestrom Maricom, vjernim psom Carem i zabrinutim roditeljima.Postoje li duhovi? Zašto žele otjerati Koka i njegovu obitelj? Hoće li Koko, uz pomoć novih i starih prijatelja, riješiti tu zagonetku prije odraslih — saznat ćemo u burnom raspletu ove detektivske priče.
Nagrade: Na ovogodišnjem Pula film festivalu "Koko i duhovi" nagrađen je s šest nagrada; druga nagrada na njemačkom festivalu filmova za djecu i mlade Schlingel.
Crnogorska “horor” komedija  “LOKALNI VAMPIR” u režiji Branka Baletića na programu je u 18 časova.
“LOKALNI VAMPIR”
23.8.2012. u 18:00
Zemlja porijekla: Crna Gora
Žanr: “horor” komedija
Trajanje filma: 90’00’’
Režija: Branko Baletić
Uloge: Mišo Obradović, Gordana Gadžić, Kristina Stevović
Sadržaj: Majka lažno prijavljuje sinovljevu smrt kako bi ga spasla kockarskih dugova, a sin se krije i noću izlazi kao vampir u namjeri da se sveti protivnicima, udvaračima svoje „udovice” i svoje majke. Film sadrži elemente akcije, erotike i horora, ali je u osnovi komedija, koja se bavi mentalitetom junaka u trenucima kada ih je nespremne zatekla tranzicija.
Nagrade: Za najboljeg reditelja na European Film Festival - SEE Paris
U terminu od 20:30 film “BELI  LAVOVI” srbijanskog režisera Lazara Ristovskog na programu je također u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.
“BELI  LAVOVI”
23.8.2012. u 20:30
Zemlja porijekla: Srbija
Žanr: papazjanija
Trajanje filma: 93’00’’
Režija: Lazar Ristovski
Uloge: Lazar Ristovski, Gordan Kičić, Hristina Popović, Vuk Kostić, Monika Kiš
Sadržaj: Beli lavovi su priča koja govori o ljudima, intelektualcima koji se teško snalaze u ovim teškim vremenima, pa su prinuđeni da rade poslove, koje inače ne bi. Operska pevačica Bela, peva operske arije po kucama. Filmski roditelj Gruja, umesto igranih filmova snima svadbe i sahrane. Filozof Baki je noćni čuvar. Glavni junak Dile želi da promeni nešto. Pritisnut snovima o boljem i pravednijem životu, izazvan pričama o radnicima, seljacima i postenoj inteligenciji koje nema ko da povede u neki bolji život, Dile je odlučio da uzme stvar u svoje ruke.
BKC Tuzla

tffDrugog dana Tuzla film festivala (23.08.) planirane su projekcije tri filma: Avanturistički Film za djecu i odrasle  “KOKO I DUHOVI” hrvatskog režisera Daniela Kušana na programu je od 16 časova u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. 


Bosanski kulturni centar Tuzla prijatelj je Prvog Tuzla film festivala – južnoslavenskog filma koji će se održati u Tuzli  od 22. do 26. augusta 2012. godine. Nosioc projekta je NVO Magic Factory i zajedno sa svojim partnerom UG Diva organizira ovaj nesvakidašnji događaj pod pokroviteljstvom Općine Tuzla uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona. Želja organizatora je da tokom pet dana koliko će Festival trajati, građani imaju priliku da uživaju u vrhunskim filmskim ostvarenjima. Pored filmova sa južnoslavenskih prostora koji će biti prikazani u četiri kategorije (dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani), festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su: okrugli stolovi, diskusije, debate, razgovori sa zvijezdama, te zabavom u širokoj ljetnoj turističkoj ponudi Tuzle.
Kako je istakao Boris Balta, direktora Tuzla film festivala, pored edukativnog i zabavnog karaktera festivala, cilj je i razvoj festivalske svijesti koja doprinosi kvalitetnijem razvoju društva.
U programu dugometražne konkurencije prvog dana festivala (22.08.) s početkom u 21 sat  publika ima priliku pogledati srbijanski dokumentarac “CINEMA KOMUNISTO” u režiji Mile Turajić.
“CINEMA KOMUNISTO”
22.8.2012. u 21:00
Zemlja porijekla: Srbija
Žanr: dokumentarni film
Trajanje filma: 100'00''
Uloge: Steva Petrović, Dragiša - Gile Đurić, Aleksandar - Leka Konstatinović, Veljko Bulajić, Velimir - Bata Živojinović, Dan Tana, Ranko Petrić, Vlasta Garvik
Režija: Mila Turajlić
Sadržaj: 'Cinema Komunisto' nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. Leka Konstantinović bio je 32 godine Titov osobni kinooperater. U tom periodu prikazao mu je ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke. Zajedno s redateljem Veljkom Bulajićem, Titovim omiljenim glumcem Batom Živojinovićem i direktorima i zaposlenicima Avala filma Leka govori o tome kako je Maršal Tito koristio filmsku industriju dastvori 'zvanični narativ' nove države - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Od natrule scenografije u 'gradu duhova', u koji se pretvorila moćna Avala, do predsjednikove privatne sale za projekcije, pratimo čovjeka koji je opsesivno svake noći gledao filmove dok je danju, upravljajući zemljom, čitao, pa čak i prepravljao scenarije budućih filmova. Uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova, 'Cinema Komunisto' je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu. Otkrijte tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji, Dakle Film istražuje mit koji je stvorio Jugoslaviju, predsednika Tita, čoveka koji je režirao tu zamišljenu priču, i način na koji su se slika i realnost razišli sve do konačnog kolapsa - iza kog su ostali scenografija koja truli i filmski inserti o zemlji koja više ne postoji.
Nagrade: Film je dosada osvojio 11 nagrada u Srbiji, Italiji, Makedoniji, Urugvaju, Brazilu, Crnoj Gori, te na Cipru i Kosovu, a nedavno je osvojio i nagradu Focal Internationala za kreativno korištenje arhive u umjetničkoj produkciji.
BKC Tuzla
bkc_tuzla_logo
Bosanski kulturni centar Tuzla prijatelj je Prvog Tuzla film festivala – južnoslavenskog filma koji će se održati u Tuzli  od 22. do 26. augusta 2012. godine. Nosioc projekta je NVO Magic Factory i zajedno sa svojim partnerom UG Diva organizira ovaj nesvakidašnji događaj pod pokroviteljstvom Općine Tuzla uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona. Želja organizatora je da tokom pet dana koliko će Festival trajati, građani imaju priliku da uživaju u vrhunskim filmskim ostvarenjima.

Najave dešavanja


vlada tk bkc 2

Kalendar dešavanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31