Telefon: +387 35 282 296; Fax: +387 35 340 031; Email: bkctktuzla@gmail.com | bkctuzla@yahoo.com

logo 20 god 3

panel
100000
posjetilaca u godini
panel
400
događaja u godini
panel
23
godine rada

U srijedu, 16.januara, u Plavoj sali BKC-a Tuzla biće upriličena promocija knjige "Stopama Božijeg Poslanika" autora Tarika Ramadana. Promocija počinje u 17:00 sati. Promotori su: doc.dr. Elvir Musić, mr. Mensur Husić mr. hfz. Edin Peštalić. Moderator promocije je hafiz Merim Đulovic.
BKC Tuzla

bkc_tuzla_logoU srijedu, 16.januara, u Plavoj sali BKC-a Tuzla biće upriličena promocija knjige "Stopama Božijeg Poslanika" autora Tarika Ramadana. Promocija počinje u 17:00 sati. Promotori su: doc.dr. Elvir Musić, mr. Mensur Husić mr. hfz. Edin Peštalić. Moderator promocije je hafiz Merim Đulovic.


U povodu izlaska iz štampe drugog dijela knjige „Beskrajna svjetlost Muhammed, a.s.“, u Bosanskom kulturnom centru u ponedjeljak uvečer je upriličen svečani program na kojem je promovisano ovo izuzetno vrijedno djelo. Na promociji knjige su govorili akademik Enes Karić, dr. Sead Seljubac, doc. dr. Zuhdija Hasanović, a moderator je bio doc. dr. Amir Karić.
Autor knjige „Beskrajna svjetlost Muhammed, a.s.“ je Fethullah Gülen, savremeni turski mislilac i jedan od glavnih pokretača procesa društvenih promjena koje se odvijaju u toj zemlji.
- Knjiga uvaženog Fethullaha Gülena posvećena je Muhammedu a.s. Riječ je o autoru koji ima, prije svega, u vidu kako da predstavi u današnjem vremenu susreta svjetova ličnost Muhammeda a.s. Nije iznenađujuće da su glavni akcenti u ovoj knjizi na moralnom djelovanju Muhammeda a.s., a moral je ono što se tiče svakoga čovjeka, bez obzira na epohu u kojoj živi, na režim pod kojim živi i slično. Knjigu preporučujem upravo zbog tog njenog stila, a Fethullah Gülen i njegov pokret utemeljeni su u više od 2.000 školskih centara diljem zemaljske kugle, kao i 30 univerziteta, što dovoljno govori o jednom preporodnom nervu kako kod osnivača Fethullah Gülena, tako i kod ljudi koji su prihvatili njegov projekat, smatra Enes Karić, jedan od promotora knjige.
Fethullah Gülen je prepoznat od svjetskih medija kao jedna svježa pojava iz duhovnosti islama. Nedavno su u anketama američkih medijskih kuća uvrstili ovog autora kao jednu od najznačajnijih ličnosti ovoga doba. Niko nije očekivao da će tihi, neupadljivi čovjek koji trenutno živi u jednoj vrsti izolacije u malom gradiću u Pensilvaniji, biti predmet toliko velikog publiciteta.
- Radi se o jednom vrlo referetnom autoru koji ima izuzetan uticaj koji se rasprotire na širokom geografskom području. Fethullah Gülen je autor koji je u velikoj mjeri doprinjeo savremenim strujanjima koja se upravo odvijaju u Turskoj. Mi smo do sada štampali osam naslova od ovoga autora, i sva su naišla na izuzetno lijep prijem kod čitalačke publike. Knjiga koju smo večeras promovisali zauzima posebno i počasno mjesto među tih osam knjiga, i mi ćemo u narednom periodu nastaviti sa štampanjem drugih naslova ovog autora, rekao je Mustafa Prljača, iz izdavačke kuće "Kalem".
Odabranim ilahijama program su uljepšali članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“.
Fethullah Gülen je rođen u Erzurumu, u istočnoj Turskoj 1941.godine. Nakon diplomiranja u privatnoj vjerskoj školi u Erzurumu, dobio je dozvolu i počeo poučavati o važnosti razumijevanja i tolerancije. Turski intelektulaci i znanstvenici priznaju, bilo javno ili tajno, da je on jedan od najozbiljnijih i najvažnijih mislilaca i pisaca, te jedan od najmudrijih aktivista dvadesetog stoljeća Turske ili čak cijelog islamskog svijeta.
“Budite toliko tolerantni da vaša duša postane široka kao okean. Inspirišite se vjerom i ljubavlju prema ljudskim bićima. Neka ne bude niti jedna uznemirena duša prema kojoj ćete ostati ravnodušni i kojoj nećete pružiti ruku pomoći.” (Fethullah Gülen, Criteria or Lights of the Way. London: Truestar).
Fethullah Gülen kroz svoj rad i djelovanje stalno podstiče međureligijski i interkulturalni dijalog, nauku, demokratiju i duhovnost, a protivi se nasilju i korištenju vjere u političke svrhe.
beskrajna_svjetlostU povodu izlaska iz štampe drugog dijela knjige „Beskrajna svjetlost Muhammed, a.s.“, u Bosanskom kulturnom centru u ponedjeljak uvečer je upriličen svečani program na kojem je promovisano ovo izuzetno vrijedno djelo. Na promociji knjige su govorili akademik Enes Karić, dr. Sead Seljubac, doc. dr. Zuhdija Hasanović, a moderator je bio doc. dr. Amir Karić.
 

Knjige ˝Putevi ružinog mirisa˝ autora Alija Hasanovića promovisana je u utorak 12. juna u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.
O knjizi su govorili: Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige, Mirzet Hamzić, književni kritičar i Ali Hasanović, autor knige.
Ideju za pisanje knjige autor je dobio prilikom istraživanja za magistarski rad. Napisana je kao zbirka priča u kojima se prožimaju zajedničke niti koje ih povezuju i stapaju u jednu cjelinu.
"Knjiga "Putevi ružinog mirisa" govori o ljudima  u različitim vremenima i predstavlja jedan jedinstven pečat duhovne potrage koja završava susretima svih likova sa  sa Poslanikom Muhammedom a.s.", kazao je Hasanović.
Knjigu je izdala Dobra knjiga iz Sarajeva, čiji je direktor Izedin Šikalo na promociji kazao da mu je bilo osobno zadovoljstvo izdati knjigu "Putevi ružinog mirisa".
"Dobra knjiga nastoji da afirmira domaće pisce i jedna od dobrih knjiga je i ova knjiga Alija Hasanovica. Naše opredjeljenje da se bavimo domaćim autorima leži u činjenici da u ovom vremenu u kojem živimo sve je postalo komercijalizirano i ništa više nije sveto. Mi imamo sasvim drugačiji pristup, podržavamo mlade kvalitetne autore i sam Ali Hasanović mi je otkriće i drago mi je da je knjiga objavljena u Dobroj knjizi".
BKC Tuzla
ali_promocija_044
 
Knjiga ˝Putevi ružinog mirisa˝ autora Alija Hasanovića promovisana je u utorak 12. juna u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. 

O knjizi su govorili: Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige, Mirzet Hamzić, književni kritičar i Ali Hasanović, autor knige.

Ideju za pisanje knjige autor je dobio prilikom istraživanja za magistarski rad. Napisana je kao zbirka priča u kojima se prožimaju zajedničke niti koje ih povezuju i stapaju u jednu cjelinu. 
 

Najava događaja: Promocija knjige ˝Putevi ružinog mirisa˝
Promocija knjige ˝Putevi ružinog mirisa˝ Alija Hasanovića održat će se u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u utorak, 12. juna sa početkom u 18 sati.
O romanu će govoriti: Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige, Mirzet Hamzić, knjizevni kritičar i Ali Hasanović, autor romana.
"Knjiga je napisana kao zbirka priča, ali je u svakoj od tih priča i previše zajedničkih niti koje ih povezuju i ono što vodi sva ova kazivanja u nekom određenom pravcu, stapa se u jednu ideju, koju će pažljivi čitalac, siguran sam, primijetiti. Putevi ružinog mirisa je simboličan naslov i odmah nam sugerira da je riječ o putu čovjekovog duha, koji je vrlo često propraćen i formalnim prelaženjem kilometara i daljina, odnosno čovjek koji traga za nekim njemu bitnim odgovorima u životu, kreće u stvarnu potragu, sa torbom preko leđa, a onda, na kraju obično uviđa da su svi odgovori unutar njega samog. Ovo ne znači da se ne treba kretati, putovati i istraživati. Naprotiv. To je jako važno. U ovom romanu potraga se uglavnom završava susretom likova o kojima govorim, sa Poslanikom Muhammedom a.s. To su jako neobični susreti, i s obzirom na to da su ovo likovi koji su živjeli stvarnim životom u različitim stoljećima, meni je bilo izuzetno zanimljivo istraživati njihove biografije", kazao ja autor knjige Hasanović u intervjuu za portal www.bportal.ba.
Knjigu je izdala Dobra knjiga iz Sarajeva.
BKC Tuzla/bportal.ba
ali_hasanovic
 
Promocija knjige ˝Putevi ružinog mirisa˝ Alija Hasanovića održat će se u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, u utorak, 12. juna sa početkom u 18 sati. 
 
O romanu će govoriti: Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige, Mirzet Hamzić, književni kritičar i Ali Hasanović, autor knige.

Promocija autobiografskog romana "Djevojka sa bisernom suzom" autorice Fikrete Karić održat će se u maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u utorak, 29. maja sa početkom u 17 sati.
Autorica Fikreta Karić novim romanom je pokazala da i osobe sa posebnim potrebama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice, s ciljem da svojim djelovanjem oplemeni svijet oko sebe. Njeno pisanje je način borbe sa teškom bolesti koja je prati od rođenja, celebralnom paralizom. Svojim knjigama nastoji vlastito duhovno osjećanje i vjeru podijeliti sa drugima. Spisateljstvo je na nju poziv koji joj i pored bolesti omogućava rad i ispoljavanje svog kreativnog bića.
U romanu, Fikreta Karić opisuje svoj život hronološki, od ranog djetinjstva, školskih dana, bolnice, prijatelja, početaka pisanja, pa do promocija i novih nadanja i saznanja. Njena knjiga nosi jasne poruke i pouke, kao onu da je naša sudbina predodređena i odavno zapisana. Na kraju knjige, ona zaključuje da čovjek treba biti sretan… promotor recezent Damir ef.Babajić.
563292_2568839358526_1780470190_1593322_965618615_nPromocija autobiografskog romana "Djevojka sa bisernom suzom" autorice Fikrete Karić održat će se u maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u utorak, 29. maja sa početkom u 17 sati. 
 
Autorica Fikreta Karić novim romanom je pokazala da i osobe sa posebnim potrebama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice, s ciljem da svojim djelovanjem oplemeni svijet oko sebe. Njeno pisanje je način borbe sa teškom bolesti koja je prati od rođenja, celebralnom paralizom. Svojim knjigama nastoji vlastito duhovno osjećanje i vjeru podijeliti sa drugima. Spisateljstvo je na nju poziv koji joj i pored bolesti omogućava rad i ispoljavanje svog kreativnog bića.

U srijedu, 16. maja, Behram-begova medresa u Tuzli organizovala je promociju knjige Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) autora prof.dr. Omera Nakičevića. O knjizi su, ovom prilikom, govorili: akademik prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Džemaludin Latić, i autor prof. emeritus dr. Omer Nakičević.
Hafiz Omer Mušić bio je profesor arapskog, turskog i perzijskog jezika, a istovremeno, vrlo meritorno raspravljo i o šerijatsko-pravnim pitanjima, čak vršio redakturu prijevoda Kur'ana. Neumorni je istraživač bosanskog kulturnog naslijeđa i naučni radnik, kojemu su radovi štampani i u Istanbulu i Teheranu. Prof. Nakičević kroz ovu knjigu oslikava život i djelo Omera Mušića, koji je obilježen borbom za istinske vrijednosti: poštenje, pravdu, istinu, posvećenost radu i odgovornost u vremenu i društvu kada su one bile skoro apstraktne kategorije.
„Ova knjiga prof. dr. Omera Nakičevića o hfz. Mušiću je jedan od velikih dopinosa za izučavanje naše ulemaske tradicije u Bosni i Hercegovini. Prof. Nekićević je o hfz. Mušiću donio prije svga jedan biobibliografski obzor gdje je pokazao glavne dionice njegovoga života. Potom je ogovorio o njegovim objavljenim radovima o neobjavljenim radovima i njegovoj korespondenciji. Ova knjiga koja predstavlja do sada najkompletniji uradak o hfz. Mušiću govori još i o veoma značajnom zbiru ideja koje su zaokupljale tadašnju našu ulemu. Mi vidimo kako Mušić u korespondenciji sa drugim ljudima piše o aktuelnim stvarima u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, i vidimo kako i njemu stižu pisma od mnogih ljudi, iz Egipta, iz današnje Turske. Smatram ovo veoma vrijednim djelom.“ – kazao je akademik prf. dr. Enes Karić.
Promociji u Tuzli prisustvovala je najmlađa kćerka hfz. Omera Mušića, gospođa Hatidža Mušić Kapidžić.
„Kada je izašla ova knjiga svi smo bili oduševljeni. Ja sam bila pošla stopama svog babe, počela sam studirati orjentalistiku, završila klasičnu ali sam završila arhitekturu. Kada njegove knjige gledam i vidim šta je on sve uradio žalim što nisam otišla njegovim stopama. Sad sam posebno oduševljena što je ova knjiga izašla.“ – kazala je gospođa Kapidžić.
Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) je monografija čiji je sadržaj uglavnom baziran na arhivskoj građi i dokumentima koji su do sada javnosti bili nepoznati čime je doprinos ovog djela kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine veći.
Djelo autora prof. dr. Omera Nakičevića pod naslovom Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972)  predstavlja nezaobilazan izvor svima onima koji se žele informirati o životu i djelu hfz. Omera Mušića. Ova knjiga ujedno je i dobar izvor informacija o stanju i okolnostima na polju islamskih znanosti i kulture koje su karakterizirale prvu polovinu XX stoljeća u Bosni i Hercegovini.
Amina Đulović
P5160196Jučer je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana promocija knjige Hafiz Omer Mušić, profesor (1903- 1972) autora prof.dr. Omera Nakičevića, u organizaciji Behram-begove medrese u Tuzli. O knjizi su govorili: akademik prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Džemaludin Latić, i autor prof. emeritus dr. Omer Nakičević. 
 

Večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana promocija knjige Antropologija Tesavvufa i Antropologija Futuvveta, autora šejh Edin Urjana Kukavice.
Organizatori promocije su Bosanski kulturni centar i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Promotori knjiga biće Mr. Osman Kozlić i Dr. Elvir Musić.
Osvrnuvši se na prvi knjigu za koju je promotor mr. Osman Kozlić kazao da predstavlja teoriu i ljepotu islamske duhovnosti, Šejh Edin Urjana Kukavica kaže: "Tesavuf je najčasniji, najplemeniti izdanak ukupnosti islamske duhovnosti. To je duhovni put koji nas vodi neposrednoj spoznaji Bogu. u drogoj knjigi posvetio sam se futuvetu što se najpreciznije može prevesti kao viteštvo. U ovom vremenu u kojem živimo koje je zanimljivo ali i teško jako je lako dosegnuti Futuvvvet. U obilju lošega koje vlada oko nas lahko je učiniti nešto dobro čime će se čovjek razlikovati od ostalih koji čine loše. Kroz antropolgiu Futuvveta možete vdjeti pravila ponašanja za čovjeka u bilo kojem vremenu i društvu".
Šejh Edin Urjana Kukavica ove godine izdat će još jednu knjigu u kojoj će autor pojasniti prakticiranje, realizaciu i domen Tesavvufa i Futuvveta onako kako se on prakticira stoljećima u Bosni i Hercegovini.
promocijaSinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana promocija knjiga Antropologija Tesavvufa i Antropologija Futuvveta, autora šejh Edin Urjana Kukavice. Organizatori promocije su Bosanski kulturni centar i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Promotori knjiga bili su mr. Osman Kozlić i dr. Elvir Musić.

Najave dešavanja


vlada tk bkc 2

Kalendar dešavanja

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31