BKC TK: Promocija knjige “Deset mitova o Izraelu” u četvrtak 14. oktobra

Promocija Deset mitova o Izraelu

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona ovogodišnje obilježavanje “Oktobra – mjesec knjige”, nastavlja promocijom knjige „Deset mitova o Izraelu“, koju je napisao izraelski historičar Ilan Pape, a na bosanski jezik preveo Resul Mehmedović.

Knjiga je na engleskom jeziku objavljena 2017. godine, a autor je izraelski historičar u egzilu, Ilan Pappe. Ovo je njen prvi prijevod na neki od južnoslavenskih jezika, a u knjizi je detaljno obrađeno i raskrinkano deset najrasprostranjenijih historijsko-političkih mitova o Izraelu.

Ilan Pappe, rođen u Haifi, jedan je od vodećih izraelskih historičara. Trenutno predaje na Univerzitetu u Exeter u Velikoj Britaniji. Autor je brojnih knjiga o Palestini i Izraelu, kao i jedan od prvih izraelskih autora koji je izraelsko protjerivanje Palestinaca 1948. godine nazvao etničkim čišćenjem.

Promocija knjige će se održati u Plavoj sali BKC TK u četvrtak 14.10.2021. godine sa početkom u 18 sati.

Promotori knjige su historičar, mr.sc. Edin Šaković, MA ekonomije Admir Čavalić i Resul Mehmedović, publicista i prevodilac.

Bosanski kulturni centar TK je mjesec knjige počeo promocijom knjige Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem, Ruždije Adžovića, nastavio promocijom djela „Imancipacija“, autorice Hanke Vlahovljak.

Nakon promocije knjige „Deset mitova o Izraelu“,  slijedi promocija romana Ilijaza Dudića „Izgubljeni sin“, a 28. 10. planirana je i organizacija okruglog stola/panel diskusije sa temom aktuelnog trenutka knjige i izdavaštva u Bosni i Hercegovini.

Svi najavljeni događaji će se održati u skladu sa aktuelnim higijensko-epidemiloškim mjerama.

JU BKC TK

Meni