Violinski virtuozi Vladimir Marković i Yeonju Jeong nastupaju u BKC TK u Tuzli

Koncert Markovic Jeong BKC

Akademski profesori i solisti zavidne reputacije Vladimir Marković i YeonJu Jeong u subotu će nastupiti pred tuzlanskom publikom. Riječ je o profesorima na nekoliko muzičkih akademija, koji već dugi niz godina svoje znanje nesebično šire na mlade violiniste širom regije.

Vladimir Marković  je svoje violinsko obrazovanje započeo u rodnoj Prištini, nastavio u školi za muzičke talente u Ćupriji, a već sa 14 godina postao je student Muzičke Akademije u Novom Sadu. Poslije samo nekoliko mjeseci odlazi u Moskvu, gdje nastavlja svoje školovanje, a1986. godine upisuje Čajkovski Konzervatorij. Kao solista je sarađivao je sa brojnim svjetskim dirigentima, a veoma je značajan i njegov pedagoški rad sa violinistima svih generacija. Danas radi kao profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

YeonJu Jeong je rođena u Seulu (Južna Koreja) 28. jula 1982. godine. Počela je da svira violinu sa pet godina. U dobi od devet godina, osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Po završetku studija u rodnoj zemlji 2006. godine  primljena je kao stažista na dvije godine na Državni konzervatorij Čajkovski u Moskvi u klasi profesora Sergeja Kravčenka, a gdje je 2011. godine stekla titulu aspiranta

(Doktorski studij) iz muzičke umjetnosti, također u klasi profesora Sergeja Kravčenka.

2011. godine YeonJu Jeong dolazi iz Moskve u Sarajevo. Iste godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu biva izabrana za asistenta, a od 2012. na istoj ustanovi djeluje u zvanju docenta, te je stalni član aMAS ansambla Muzičke akademije u Sarajevu. Njeni studenti osvojili su niz nagrada i priznanja na takmičenjima i prihvaćeni su u program internacionalne razmjene studenata.

Na koncertu će kao klavirski saradnik nastupiti profesorica klavira iz Tuzle Ena Ovčina, te učenica odsjeka za violinu u  Srednjoj muzičkoj školi «Čestmir Mirko Dušek» Nadina Bečić.

Koncert je poklon turističke agencije «Golden Tours» njihovim vjernim putnicima, ali i svim građanima Tuzle, ljubiteljima klasične muzike. Podršku u organizaciji pružili su Bosanski kulturni centar Tuzla i Srednja muzička škola.

Svoje virtuozno sviranje violine Marković i Jeong će predstaviti kroz djela Hendla, Masnea i Šostakoviča.

Koncert će biti održan u subotu 28. avgusta u 20 sati u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, uz poštovanje svih  propisanih epidemioloških mjera.

Meni