BKC TK: Najavljena predstava “Kuća bez vrata” i obilježavanje 10. godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića

Press 1

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u saradnji sa koproducentima projekta “Kuća zatvorenih vrata”, krajem septembra će kroz postavku predstave i izložbe, te panel diskusiju obilježiti 10. godišnjicu smrti Nedžada Ibrišimovića, velikana bh. književnosti.

Aktivne pripreme na predstavi „Kuća bez vrata“, režiser Gradimir Gojer i glumačka postava počeli su prošle sedmice, a premijerno izvođenje se očekuje krajem septembra.

-Da je rođen u Francuskoj ili Engleskoj, Nedžad Ibrišimović bi davno bio dobitnik Nobelovove nagrade. Njegov umjetnički opus, obzirom da se rado o književniku, skulptoru i slikaru zaslužuje da mu se povodom desetogodišnjice smrti napravi čitav niz manifestacija. Na sreću to je napravio BKC iz Tuzle, a nažalost nisu mnogi drugi koji bi to trebali. Ovo je za mene do sada najveći izazov kao režisera, jer sam se za ovaj jubilej odlučio da od njegovih proza koje su briljantne, između bajke i poezije, napravim dramsku predstavu. Tako nastaje Kuća bez vrata sa jednim beskrajno talentiranim ansamblom u kojem su i profesori sa ovdašnje akademije, ali i njihovi studenti. Oduševljen sam ekipom i siguran sam da ćemo imati zanimljiv proces rada – istakao je Gradimir Gojer.

{youtube}HuuspVKMNbI{/youtube}

Glumačku ekipu u predstavi čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović, mlada glumačka postava koja ne krije zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

-Zahvalana sam BKC-u i ponosna na njih što su se usudili pokrenuti vlastitu produkciju, a posebno na tome što su se usudili baviti Nedžadom Ibrišimovićem. Glumački se prvi put i ja njime bavim i to mi je dodatna inspiracija, jer ovo nije klasična drama, nego ći imati priliku pokazati i svoju pripovjedačku vještinu. Ekipa je odlična, a u ime cijele glumačke ekipe mogu reći da nam je čast raditi sa gospodinom Gojerom, sa kojim prvi put sarađujem – rekla je glumica Alisa Brkić.

{youtube}Yc-HjdP2tZg{/youtube}

Projekat „Kuća zatvorenih vrata“ JU BKC Tuzlanskog kantona realizuje u koprodukciji sa BKC Živinice, Centrom za kulturu i informisanje Banovići i UG Stara Škola. Premijera se očekuje u okviru dana posvećenih Nedžadu Ibrišimoviću, a koji su planirani krajem septembra ove godine.

-Na cjelokuponom projektu koji pored predstave uključuje i druge programe obilježavanja desetogodišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića, BKC TK radi od početka godine. Sama predstava koja će biti kruna obilježavanja godišnjice nastala je po motivima Ibrišimovićeve pripovjetke „Kuća zatvorenih vrata“. Dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, a nakon kastinga smo priliku dali glumcima koji nisu vezani za ovdašnja pozorišta a koji sigurno imaju kvalitet da iznesu ovu predstavu. Već smo u pregovorima da predstava putuje i van granica naše države, što će sigurno biti uspjeh i za tri ustanove koje su je realizovale,  ali i za ovu glumačku ekipu – istakao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju JU BKC TK.

{youtube}9LqHTbJXnos{/youtube}

Pored predstave u okviru višednevne manifestacije posvećene liku i djelu akademika Nedžada Ibrišimovića, u BKC Tuzlanskog kantona će u drugoj polovini septembra bit će organizovana panel diskusija, na kojoj će govoriti njegovi savremenici, a posjetitelji će imati prilku vidjeti i izložbu njegovih skulptura.

JU BKC TK

Dio glumacke ekipe reziser i producent predstave

Meni