U BKC TK u Tuzli promovisan roman “Kapija”, autorice Medihe Šehidić

Mediha Sehidic

Sinoć je u Galeriji BKC TK u Tuzli održana promocija romana “Kapija”, autorice Medihe Šehidić, jedne od najboljih savremenih bh. književnica, koja je već sa svojom prvom knjigom stekla veliku popularnost među ljubiteljima pisane riječi u BiH i regionu.

Njena prva knjiga proze „Brodska cesta bb“, zasnovana na autobiografskim elementima, objavljena je u nekoliko izdanja. „Kapija“ je njena druga knjiga i prema prvim reakcijama čitatelja očekivati je da i sa njom napravi veliki uspjeh.

– Ona je jedno regionalno književno otkrovenje. Iako je izdala samo dva naslova, zavrijeđuje pažnju kao da iza sebe ima njih deset. Radi se o nekom ko se dugo prepremao za svoj  debi i došla je pred publiku potpuno formirana kao pisac. Njenu prvu knjigu su mnogi smatrali romanom u nastavcima kroz priče, a “Kapija” i jeste roman. Ona se u romanu drži neiscrpnih tema, a to su životne tegobe, bolest, porodica. Roman je još jedan njen vrhunski prikaz trpljenja, suočenja i borbe sa bolešću. Knjiga nije “teretli”, jer u jednom pasusu se možete nasmijati, a već u drugom pustiti suzu. Književnost koja vas na malom broju strana provede kroz tako dva antagonistička osjećanja, može biti samo dobra ili čak velika književnost – rekao je Goran Samardžić, pisac i urednik  u izdavačkoj kući Buybook, koja je izdavač ovog romana.

Autorica koja živi i radi u Beču, prve tri decenije života provela je u Zenici. Zaposlena je kao socijalna radnica, a u svijet književnosti ušla je neplanirano sa knjigom “Brodska cesta bb” koja kroz mnoštvo priča govori o teškom djetinjstvu, preskanju razvojnih stepenica, jednom vremenu i zloćudnom i dobroćudnom u ljudima.

– Ne mogu reći da sam imala namjeru da tu knjigu napišem. Ona mi se dogodila za razliku od druge knjige koju sam odlučila pisati. A da će ta moja knjiga imati takav put, doživjeti nekoliko izdanja i naići na takve kritike i za mene je bilo veliko iznenađenje – rekla je Mediha Šehidić, osvrnuvši se na svoj ulazak u svijet književnosti.

Knjiga “Kapija je” također autobigrafska priča koncipirana kao roman, koji se može smatrati i nastavkom njene prve knjige.

– Po reakcijama čitalaca na moju prvu knjigu, često se provlačilo pitanje, a šta je bilo poslije. Nisam imala namjeru pisati „Kapiju“ i takvo štivo niko ne planira pisati, biti autor zapisa iz “mrtvog doma”. Međutim, kada mi je dijanosticiran rak i kada sam prolazile kroz razne spoznaje kroz to otimanje za život, kroz onkološke krevete i hodnike i to stalno kretanje između smrti i života, tad sam sebi rekla, ako ovo preživim, ne da ću pisati, nego ću o ovom vikati. Iz tog razloga se dogodila „Kapija“. Ona je štivo o tjeskobi, o stegama koje ženama nametnu u ranom djetinjstvu, o ulozi koja nam je namijenjena tradicijom i tome kako to prihvatimo i nosimo. To je knjiga u kojoj vrišti jedno okovano žensko tijelo – istakla je Mediha Šehidić.

Promociju su u sklopu nedavnog dogovora o saradnji organizirali Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i izdavačka kuća Buybook.

Sinoć održana promocija je bila šesta promocija knjiga tokom juna i jula u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, a serija među publikom odlično prihvaćenih književnih večeri će biti nastavljena krajem ljeta, kada je planirano druženje sa Abdulahom Sidranom i promocija njegove knjige “A Nurija veli”. O tačnom terminu održavanja ovog događaja, publika će biti blagovremenu obaviještena.

Meni