BKC TK: Hadžibegove knjige sinoć promovisane i u Tuzli

Hadzibeg promocija BKC 2

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i JU Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, sinoć su u Plavoj Sali BKC-a u Tuzli priredili promociju knjige “Hadžibeg”, koju autor i izdavač u okviru  “Hadžibegovih putovanja” promovišu širom Bosne I Hercegovine.

Knjiga „Hadžibeg – mladi pisac pod stare dane“ autora Kemala Čopre, četvrta u Hadžibegovoj seriji knjiga, promovisana je kroz priču samog autora, zatim Samira Fazlića, vlasnika izdavačke kuće “Zoro”, te multimedijalne sadržaje Hadžibegovih pripovjedanja koje su snimili glumci, djeca, autorova supruga i mnogi drugi, a što je je još jedan dokaz da se ono što priča Hadžibeg, a zapisuje Kemal Čopra, “primilo” u narodu.

“Hadžibeg” se u svijetu knjige pojavio 2015. godine i od tada, kroz četiri izdanja, slovi kao jedna od najprodavanijih knjiga među Bosancima i Hercegovcima širom svijeta.

-Hadžibeg je nastao 2014. godine, kada su društvene mreže postajale sve popularnije. Ja sam profesionalno vezan za informatiku i to mi je bilo blisko. U tom periodu sam vidio jedan video klip Mome i Uzeira, koji je jedna vrsta igrokaza u kojem se koristi starobosanski jezik. Način na koji je to igrao Rejhan Demirdžić i jezik koj ije koristio su me fascinirali i inspirisali da počnem pisati na način kako je govorila moja mama ili nana. Ljudima se to svidjelo i brzo sam na Facebooku stekao veliki broj pratilaca. Njihove reakcije i podrška su bili motiv da priču sa interneta prenesemo i u sve ove knjige nastale od tada – istakao je autor Kemal Čopra.

{youtube}fZIVA9wJFCI{/youtube}

Autor knjige Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada mu se aktivno vraća kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala. U pauzama između svakodnevnih aktivnosti počeo je pisati na Facebook profilu pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg. Najprije rečenicu dvije, a potom priče o svakodnevnim događajima upoređujući ih sa ljudima i događajima iz prošlih vremena. Prve ozbiljnije priče su napisane u januaru 2015.godine, a knjiga je izašla slijedeće godine, a potom svake godine po jedna iz serijala o Hadžibegu.

Uzeir Hadžibeg, njegova žena Fata i najbolji prijatelj taksista Mute su fiktivni likovi, kroz koje autor tretira brojne, na ovim prostorima uvijek aktuelne socijalno-društvene teme. Takvih tema i priča u našoj historiji ima na pretek, pa je za očekivati da Hadžibeg još dugo živi i na društvenim mrežama i u knjigama.

– Imamo u planu da objavimo i knjigu Hadžibegovih misli i izreka koje se vrte po društvenim mrežama. Svaka od njih ima jednu poruku, najčešće pozitivnu i siguran sam da će one biti zanimljive čitaocima i ljudima koji vole da poklanjaju dobre knjige. Postoje i planovi za nastavak Hadžibegovih priča, kroz historijat njegove porodice i običaje tog vremena – rekao je Samir Fazlić, vlasnik izdavačke kuće “Zoro“

Pormociju je moderirao Emir Bajić, stručni saradnik za izdavačku djelatnost u JU BKC TK, a uvodnu riječ je imao Admir Muratović, direktor JU Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, jednog od organizatora događaja.

JU BKC TK

Meni