BKC TK i u uslovima pandemije priprema velike projekte u vlastitoj produkciji

Press BKC TK 1

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, nakon uspješne prošle godine u kojoj su i pored perioda pandemije ostvareni odlični programskii i poslovni rezultati, u 2021. godini je uprkos novonastaloj situaciji ušao ambiciozno planirajući značajan broj projekata u vlastitoj produkciji, od kojih su neki izuzetno značajni i na prostorima van granica Bosne i Hercegovine, o čemu je bilo riječi na danas održanoj press konferneciji.

U skladu sa velikim brojem ograničavajućih faktora koje sa sobom nosi pandemija, BKC je od početka godine realizovao više od 40 događaja među kojima su značajne promocije knjiga, izložbe, koncerti, projekcije filmova, koprodukcijske manifestacije i drugi sadržaji, svrstavajući se među uspješnije ustanove kulture u Bosni i Hercegovini.

Najznačajnije događaje i programe Bosanski kulturni centar TK planira u drugom dijelu godine, kada se očekuje i stabilnija epidemiloška situacija i povratak publike u dvorane i galerije u mnogo većem broju.

-“Kuća bez vrata” je projekat posvećen dvojici velikana bosanskohercegovačke književnosti, umjetnosti, slikarstva, skulpture i važnim godišnjicama vezanim za njihove živote, a radi se o desetogodišnjici smrti Nedžada Ibrišimovića, književnika i skulptora, te osamdesetoj godišnjicu od rođenja Nesima Tahirovića. Ovdje se radi o postavci pozorišne predstave po tekstu Nedžada Ibrišimovića, kao i izložbi skulptura istog autora. U isto vrijeme, odnosno nakon premijere pozorišne predstave, otvaramo veliku izložbu radova Nesima Tahirovića – istakao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju BKC TK.

Pored projekta „Kuća bez vrata“, koji se radi zajedno sa koproducentima BKC Živinice, Centrom za kulturu i informisanje Banovići, UG Artsinteza i UG Stara Škola, BKC će na jesen realizovati manifestacije „Dani evropskog kulturnog naslijeđa“, koje ove godine tretira etnologiju u kulturnim centrima Tuzlanskog kantona i „Dane audio vizuelnog naslijeđa“, u čijem fokusu će biti dokumentarni i igrani filmovi nastali na području tuzlanske regije sredinom prošlog vijeka.

Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u ovoj godini uveliko priprema i 11. izdanje specifične likovne manifestacije, brenda ove ustanove, a koji ove godine postaje međunarodna manifestacija.

-Želimo naše Bijenale pozicionirati na međunarodnu mapu sličnih izložbi u svijetu kroz otvaranje prostora za ravnopravno učešće umjetnika  koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine. Novim pravilnikom je urađena internacionalizacija komisije za selekciju i žiriranje radova, zatim uvođenje novčanih nagrada za odabrane autore, formiranje fundusa Bijenala i digitalizacija izložbenog dijela programa. Do početka manifestacije planiramo i uspostavljanje saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija) – istakao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih djelatnosti u BKC TK.

Spomenuti i realizovani projekti, nastali u vremenu pandemije, provode se velikim doprinosom svih uposlenika ove ustanove kulture, koja  je od prošle godine  kadrovski ojačana, a što već daje rezultate.

-Ponosna sam na ono što smo uradili u vremenu kada je kultura bila „na koljenima“. Bilo smo određeni vremenski period zatvoreni, konstantno pod epidemiološkim ograničenjima i mjerama, a opet u periodu pandemije realizoivali više od 190 događaja. Zasluge za to idu svima od osnivača čiju podršku imamo, preko upravnog odbora i naših uposlenika, gdje imamo stručne ljude u svim segmentima i sa kojima ćemo napokon moći ispuniti naš cilj, a to  da polovina programa koje nudimo publici budu iz naše produkcije. Ono što želim istaći je i da smo u  godini pandemije značajno smanjili rashode, a prihode zadržali skoro pa na nivou prethodnih godina – rekla je na današnjoj press konferenciji direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, dipl.muzikolog, prof.

Radom JU BKC TK zadovoljni su i Upravnom odboru ove ustanove.

-Nakon dužeg vremenskog perioda imamo stručne ljude po vertikali, od Upravnog odbora, menadžmenta do uposlenika, među kojima je mnogo onih koji dolaze iz svijeta umjetnosti i koji u najtežim vremenima dokazuju da mogu iznijeti velike projekte. Upravni odbor je od menadžmenta tražio smanjenje rashoda koji neće uticati na kvalitet sadržaja, što je i urađeno, a vjerujem da će to biti prepoznato i od naših osnivača – rekao je član Upravnog odbora JU BKC TK mr. Jasmin Hasić, magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja.

Vrijedno je istaći i da je JU BKC Tuzlanskog kantona u ovoj godini potpisao i ugovore o saradnji sa JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Institutom za društvena i religijska istraživanja Tuzla, a što će rezultirati još sadržajnijom programskom ponudom u narednom periodu.

{youtube}R1V3mYniaUc{/youtube}

JU BKC TK

Meni