Klavirski recital: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso 20. aprila u BKC TK u Tuzli

1304 recital 2

Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso, klavirski recital izvest će u utarak 20. aprila 2021. godine u 18.00 sati u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Gost koncerta, koji će se održati u skladu sa trenutnim epidemiološkim  mjerama, je Tuzlanka Maira Isaković na violini.

Ulaz je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Na koncertu će biti izvedena djela kompozitora: Domenico Scarlatti, Ludwin van Beethoven, Franz Liszt, György Ligeti, Béla Bartók, te Isaac Albéniz,

Eduardo Ramírez Cardoso

Eduardo Ramírez Cardoso je rođen u Las Palmas de Gran Canaria (Španija), gdje započinje svoje muzičko obrazovanje iz klavira na Conservatorio Profesional de Música u klasi profesora Emilia Tabraue. Tokom ovog perioda stiče znanje i od svoje bake i ujedno pijanistice, Lole Guerra.

Svoje obrazovanje nastavlja na Conservatorio Superior de Música de Canarias u klasi prof. Óliver Curbelo i započinje svoje obrazovane na čembalu sa prof. Mar Tejadas. Tokom studiranja dobija stipendiju Erasmus programa za studije u Njemačkoj na Hochschule für Künste Bremen, sa prof. Patrick O’Byrne. Nakon svog studija u Bremenu, odlazi na studij u Salamancu, na Conservatorio Superior de Música de Castilla y León, gdje diplomira u klasi prof.  José Felipe Díaz i prof. Patrín García-Barredo. Svoj master studij nastavlja na istom konzervatoriju u klasi prof. Miriam Gómez-Morán, gdje također uči sa prof. Alberto Rosado. U isto vrijeme pohađa Conservatorio Profesional de Música de Salamanca gdje nastavlja svoje obrazovanje na čembalu u klasi prof. Alfonsa Sebastiána.

Tokom svog obrazovanja pohađa mnoge seminare i usavršavanja sa brojnim čuvenim profesorima poput Claudio Martínez Mehner, Iván Martín, Alexei Botvinov, Raffaele D’Aniello, Tilman Kmer, Jacques Ogg i drugi. Nastupa kao solista na klaviru i čembalu, te također sa orkestrima Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Joven Orquesta de Canarias i dr.

Trenutno aktivno svira i radi istraživanja u svom stručnom domenu, te nastavlja svoje studije na čembalu.

Maira Isaković

Maira Isaković rođena je u Tuzli i violinu počinje svirati sa sedam godina u klasi svoga tate, te Osnovnu muzičku školu u Tuzli završava u klasi prof. Ivane Arnold. 2011. godine započinje pohađati Gimnaziju Meša Selimović u Tuzli, te Srednju muzičku školu u Tuzli u klasi profesorica Nataše Kakeš i Maje Cakić.

Muzičku akademiju u Sarajevu upisuje 2015. godine u klasi prof. YeonJu Jeong, te u istoj klasi diplomira 2019. godine. Iste godine upisuje master studij te dobija stipendiju Erasmus + programa za studiranje u Španiji na Conservatorio Superior de Música de Vigo, u klasi prof. Marte Vélez Pérez. Master studij završava na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. YeonJu Yeong. Tokom školovanja imala je priliku učestvovati u projektima Muzičke akademije, poput Majskih muzičkih svečanosti, gdje je imala priliku nastupati sa Sarajevskom filharmonijom, te biti dio Sonemus festa. Tokom svog boravka u Španiji imala je čast svirati u orkestrima poput Orquesta 430, te Joven orquesta de Canarias, pod dirginetskim palicama Maxima Rysanova, Víctora Pabla Péreza i drugih. U toku svog studija dobila je stipendiju Fondacije za muzičke umjetnosti iz Sarajeva te imala priliku pohađati masterclass prof. Anke Schittenhelm na Bledu u Sloveniji. Također je pohađala seminare kod istaknutih profesora poput Oresta Shourgota, Renata Kamhija, Stanislava Kucherenka, Evgenie Epshtein i drugih.

JU BKC TK

Meni