Pripreme za 11. Bijenale minijature BiH: Održan prvi sastanak Organizacionog odbora

BUMBIH 1

Održanim prvim sastankom Organizacionog odbora 11. Bijenala minijature BiH, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona zvanično je počeo aktivnosti na organizaciji jedne od najvećih likovnih smotri malog formata u regiji.

Na prvom sastanku Organizacionog odbora usaglašeni su prijedlozi novina u samoj manifestaciji, a koji će u formi Pravilnika o radu 11. Bijenala minijature BiH biti proslijeđeni Upravnom odboru JU BKC TK na konačno usvajanje.

Najvažnije predložene izmjene u odnosu na dosadašnjih deset manifestacija su pozicioniranje manifestacije na međunarodnu mapu sličnih izložbi u svijetu kroz otvaranje prostora za ravnopravno učešće umjetnika  koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine. Predviđena je i internacionalizacija komisija za selekciju i žiriranje radova, uvođenje novčanih nagrada za odabrane autore u pet takmičarskih kategorija, formiranje fundusa Bijenala i digitalizacija izložbenog dijela programa.

U aktivnostima koje se trebaju realizirati da početka manifestacije, organizatori su planirali i uspostavljanje saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija).

Sjednici organizacionog odbora su prisustvovali Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK, akademik Enver Mandžić jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije i dugogodišnji direktor Bijenala minijature BiH, Hari Ejubović, prof. umjetnosti koji se nalazi na čelu  tima za organizaciju ove manifestacije, te Banjamin Bajrektarević, Hazim Mujčinović, Nedim Ćudić i Emir Bajić, stručni saradnici u JU BKC TK Tuzla.

Nakon usvajanja Pravilnika o radu Bijanala, u aprilu će biti raspisan i Javni poziv svim zainteresiranim za učešće na 11. Bijenalu minijature Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem.

JU BKC TK

BUMBiH 2

Meni