Tradicija duga dvije decenije: BKC TK priprema 11. Bijenale umjetnosti minijature BiH

Bijenale 1903

Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje specifične likovne manifestacije, brenda ove ustanove kulture i događaja koji s pravom privlači pažnju umjetnika i poštovalaca umjetnosti u ovom dijelu Evrope.

Idejni tvorci manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u regiji, koji se pod krovom tuzlanskog BKC-a održava od 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg 11. Bijenala umjetnosti minijature BiH .

Dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike.

Jedanesto izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine održat će se u terminu od 20. oktobra do 20. novembra 2021. godine, a organizatori najavljuju iskorak u odnosu na prethodne manifestacije.

-Naša obaveza je da sa već izgrađenim imidžom manifestacije program podignemo na viši nivo. Tu prije svega mislim na agresivniju međunarodnu promociju koja bi trebala rezultirati većim brojem kvalitetnih učesnika. Ove godine smo planirali u same programske aktivnosti uključiti i značajne umjetnike i kritičare iz regije. Pored već standardnih nagrada planirane su i novčane nagrade za nagrađene autore, a sve u cilju što brojnijeg odziva značajnih umjetnika koji stvaraju u ovom obliku i formi likovnog izražavanja – istakao je Hari Ejubović, prof. Umjetnosti i rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK.

U aktivnostima koje se trebaju realizirati da početka manifestacije, organizatori su planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa, što je posebno važno za izazove koje nosi organizacija ovakvih događaja u doba pandemije.

-Uvjeren sam da će tim ljudi koji će realizovati 11. BUMBiH, manifestaciju podići na viši nivo, a i ove godine se nadamo podršci Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, Federalnog ministarstva kulture i sporta i drugih institucija, kojima moramo iskazati zahvalnost što su prepoznale značaj ove manifestacije, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i cijelu regiju – napomenuo je Hari Ejubović.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, bit će objavljen u aprilu 2021. godine, a očekuje se više od 500 prijava.

JU BKC TK

Meni