Uspješna godina uprkos pandemiji: BKC TK u 2020. organizovao više od 150 događaja

A1

U JU BKC Tuzlanskog kantona, koji je i u vremenu pandemije uspio realizirati značajan broj programa i projekata, danas je organizovana godišnja press konferencija na kojoj su sumirani rezultati u godini na izmaku.

Zbog ograničenja higijensko-epidemiološkim mjerama, koje su u cilju zaštite zdravlja posjetitelja i uposlenika u ovoj ustanovi kulture revnosno poštovane, BKC TK je morao otkazati na desetine unaprijed dogovorenih komercijalnih događaja i svoj program prilagoditi trenutnoj situaciji.

Uz veliku podršku osnivača BKC TK se u drugoj polovini godine okrenuo vlastitoj produkciji i događajima koji ne podrazumijevaju veliki broj posjetitelja i čijom organizacijom su se mogle ispoštovati higijensko-epidemiološke mjere i ujedno dati značajan doprinos životu kulturne scene u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Brzo smo se prilagodili novonastaloj situaciji, shvatili da je to novo normalno i krenuli sa realizacijom vlastitih programa. Mogli smo se okrenuti pravim vrijednostima kulture, koje su nekad ranije u trci sa komercijalnim sadržajima neopravdano bile zanemarene. Tako smo organizovali Dane evropskog kulturnog naslijeđa i Dane audiovizuelnog naslijeđa, koji će postati tradicionalni događaji u našoj kući i odličan urnek za nove projekte u 2021. godini – rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK.

Pored dvije spomenute manifestacije BKC TK je kao suorganizatori dao doprinos u organizaciji 12. Festivala sevdalinke i  5. Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis”. Bio je i domaćini devet izložbi u našem galerijskom prostoru, a gledatelji su mogli vidjeti devet pozorišnih predstava i 12 drugih scenskih događaja.IMG 2906

Za publiku je priređeno i 13 koncerata, dvije projekcije dokumentarnih filmova, te šest promocija knjiga i više od 100 kongresnih aktivnosti. U 2020. godini BKC TK je priredio 151 događaj.

-Kada smo pravili plan za 2020. godinu nismo mogli ni sanjati da ćemo se susresti sa takvim problemima koje je donijela pandemija. Moram pohvaliti brzu reakciju i zalaganje menadžmenta i svih uposlenika, koji u vremenu sa mnogo ograničenja ipak uspjeli napraviti respektabilan program i organizovati veliki broj događaja – istakao je Jasmin Hasić, član Upravnog odbora JU BKC TK, koji je istakao i vrijedne investicije u rekonstrukciji objekta na kojem je saniran krov, te napomenuo da će u skaldu sa mogućnostima u 2021. godini biti planirana i klimatizacija Velike sale u objektu.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, broj ljudi koji je fizički prisustvovao događajima je očekivano manji u odnosu na ranije godine. Međutim, značajnim korištenjem društvenim mreža i saradnjom sa medijskim partnerima, programski sadržaji su ipak bili dostupni širokom auditorijumu.

-Ne znamo koliko će trajati period u kojem ćemo zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom biti primorani stvarati programe kojima uživo neće moći prisustvovati veći broj ljudi. Stoga smo se odlučili da jačamo naše kanale na društvenim mrežama, više koristimo nove medije i jačamo tehničke mogućnosti kreiranja video sadržaja, s sve kako bi  naši budući projekti u skladu sa vremenom i situacijom bili dostupni svima koji ih žele vidjeti. Na tom polju našoj vjernoj publici obećavamo mnogo novina – rekao je Nedim Ćudić, stručni saradnik sa odnose sa javnošću u JU BKC TK.

U BKC-u će se u planovima za narednu godinu bazirati na izmjenama percepcije kulturnih centara kao prostora u kojima se primarno samo priređuju kulturni događaji.

-Želimo biti centar koji će kreirati više događaja u vlastitoj produkciji po kojima ćemo biti prepoznatljivi, biti pokretači inicijativa i programa koji će rezultirati pozitivnim promjenama u društvu. Već imamo pokrenute aktivnosti na tri velika projekta koji se tiču izdavačkei, te scenske i galerijske djelatnosti, koji će biti jedna velika bosansko-hercegovačka priča i prevazići okvire u kojima se do sada većim dijelom i radilo. Napokon smo i kadrovski popunjeni, što se uklapa u naše planove da većina onoga što se događa pod našim krovom bude iz naše produkcije – rekao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK Tuzla.IMG 2916

Programska godina u BKC Tuzlanskog kantona, koji ove godine obilježava 23 godine rada, završava 28. decembra kada je na programu  šesti po redu tradicionalni Novogodišnji koncert.

Organizator manifestacije pored GUD “Lege Artis” Tuzla i Bosanskog kulturnog centra TK, bit će i Radio televizija Tuzlanskog kantona, koja će od 20.00 sati direkno preositi ovaj događaj.

Na koncertu će se kao i svake godine naći svečani program umjetničke vokalno instrumentalne muzike.

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona

Meni