Izložba umjetničkih fotografija “Iz arhiva AUFBiH 1955-1975” od 10. decembra u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli

0712 izlozba

U povodu obilježavanja 110 godina od osnivanja Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine (AUFBiH), BKC TK Tuzla bit će domaćin izložbe umjetničkih fotografija “Iz arhiva AUFBiH 1955-1975”.

Na izložbi će biti biti predstavljeno 50 fotografija 32 autora koji su obilježili ovaj vremenski period i iz fundusa oko 1000 dokumentarne i umjetničke fotografija za koje je AUFBiH uradio digitalizaciju, a čiji arhiv broji oko 12.000 radova.

Izložba će biti postavljena u Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, a otvaranje je predviđeno za 10. decembar 2020. godine u 18.00 sati.

– Izložba je, dakle, nastala pažljivim i osmišljenim izborom iz prebogatog fundusa arhiva. Nije bilo lako iz tog neprocjenjivo vrijednog obilja, odabrati 50 fotografija, s potpisom 35 autora. Taj napor je, vidimo, urodio plodom, pred kojim se valja zaustaviti, razgledati ga i, svakako, razmisliti o onome što nam je ponuđeno. A ponuđeno nam je ono što, ruku na srce, mnogi do nas – čak i pasionirani ljubitelji i poznavaoci umjetničke fotografije – sigurno nisu znali. To, na primjer, da je prije šezdesetak godina bilo i vrlo uspješnih pokušaja s kolor-fotografijom. To, dalje, da majstorstvo, odabir motiva, poznavanje tehnike i istančani damar za lijepo i privlačno, nisu bili strani mnogom mlađem stvaraocu u ovoj oblasti. To je bio znak da svjetski trendovi nisu nepoznanica, s jedne, a s druge strane da naši umjetnički fotografi mogu uspješno i ravnopravno da se nose i s najvećim imenima u ovoj oblasti kreativnosti – rekao je o izložbi Zlatko Dukić, književnik.

Asocijacija za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine (AUFBiH), baštini tradiciju Udruženja fotografa sa sjedištem u Sarajevu koje je formirano 22. oktobra 1910. godine.

Postavka izložbe: Ahmet Hukić i Samir Zahirović.

JU BKC TK

Meni