U novom formatu: Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” i 12. put u BKC TK

press sevdalinka

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ i svoje 12. izdanje imat će u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli.

Festival počinje sutra, 1. decembra, i trajat će tri dana.

Iz Udruženja muzičkih umjetnika TK-a, koji festival organizuju zajedno sa JU BKC TK Tuzla i JP RTV TK, ističu da su pored svih poteškoća koje je prouzrokovala pandemija korona virusa uspjeli uspješno okončati sve pripreme za jedan od najvećih muzičkih događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini.

Bosanski kulturni centar TK u organizaciji festivala učestvuje sa svim raspoloživim, tehničkim i ljudskim resursima, sa ciljem da festival i u novim, specifičnim uslovima, bude organizovan besprijekorno.

– Naša kuća je dio ovog festivala od samog početka i zaista ulažemo velike napore da damo svoj doprinos u promociji i očuvanju sevdalinke. Interesovanje javnosti za festival je veliki i to je jedan od pokazatelja da smo u tome i uspjeli. Scena na kojoj će nastupiti velika imena iz svijeta muzike i ove godine će biti dostojna ovakvog događaja, u što će se putem TV prijenosa i društvenih mreža u to uvjeriti i široki auditorijum – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica BKC Tuzla, koja je za programe festivala kao muzikolog vezana od njegovih prvih izdanja.

Festival će u tri dana činiti tri različita programa. Prvog dana na programu je takmičenje harmonikaša, drugog takmičenje vokalnih interpretatora novih kompozicija u duhu sevdaha, a trećeg revijalno veče izvedbi sevdalinki poznatih izvođača.

– Pokrovitelj takmičenja harmonikaša i ove godine je firma GUERRINI, koja će pobjedniku pokloniti harmoniku,  obezbijedili smo i druge vrijedne nagrade Za drugo veče odabrali smo 15 kompozicija koje će konkurisati za nagrade koje se dodjeljuju za najbolji tekst, muziku i aranžman, te plaketu „Safet Isović“ koju će dobiti najbolji izvođač. Tokom revijalne večeri na repertoaru će se naći 25 sevdalinki koje će interpretirati poznati izvođači koji su se i ove godine rado odazvali našem pozivu – istakao je u najavi festivala Dejan Milkunić, umjetnički rukovodilac festivala.

U revijalnom dijelu programa nastupit će Hanka Paldum, Snežana Đurišić, Osman Hadžić, Mirza Selimović, Amel Ćurić… A publika će ih imati priliku vidjeti samo putem svojih ekrana, jer zbog epidemioloških mjera prisustvo publike, i pored velikog interesovanja, na festivalu neće moći biti omogućeno.

– Svjesni situacije i onoga što u ovom trenutku možemo učiniti da festival učinimo dostupnim svima koji žele vidjeti njegove sadržaje, ove godine smo napravili veliki iskorak i u partnerstvu sa RTV TK omogućili direktan prijenos druge i treće festivalske noći, dok za prvi dan festivala radimo direktne prijenose takmičenja harmonikaša na Youtube kanalu i Facebook stranici festivala. Također, planiramo festival pretvoriti u cjelogodišnji događaj kroz emitovanje emisija, organizovanjem konferencija i drugih sadržaja sa jedinim ciljem, da naše kulturno naslijeđe i ovaj jedinstveni događaj u bh. i regionalnih okvirima postavimo na mjesto koje zaslužuju – istakao je Amir Zonić, predstavnik agencije Colosseum, koja se ove godine aktivno ukjlučila u organizaciju festivala.

U okviru festivala bit će organizirana i multimedijalna konferencija koja je nastavak kontinuiranih aktivnosti na nominaciji sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa UNESCO-a, a koje se provode u okviru ovog festivala. U okviru nominacijskog fajla urađen je i dokumentarni film, čiji će dijelovi biti emitovani na konferenciji ali i trećoj festivalskoj noći.

Program festivala:

UTORAK  1. decembar 2020.:

10:00 – Takmičenje harmonikaša                         

SRIJEDA  2. decembar 2020.:

20:00 – 21:45 – Takmičenje vokalnih interpretatora novih kompozicija u duhu sevdaha                                                                       

ČETVRTAK  3. decembar 2020.:

12:00 – 13:30 – Multimedijalna konferencija

20:00- 21:45 – Revijalno veče izvedbi sevdalinki poznatih izvođača

 

Meni