Osnovan 1997. godine: JU Bosanski kulturni centar TK obilježava 23 godine rada

12

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona danas, 25.11.2020. obilježava 23 godine od osnivanja.

Ovu ustanovu kulture 1997. godine osnovala je Skupština Tuzlanskog kantona, na adresi nekadašnjeg Radničkog doma “Moša Pijade”, koji je otvoren davne 1954. godine za proslavu godišnjice Husinske bune.

Osnivanjem Bosanskog kulturnog centra ponovo je oživljen ovaj prostor, koji je bio kultno mjesto  društvenog života u Tuzli u drugom dijelu prošlog vijeka, a vrijedni uposlenici i menadžmenti JU BKC TK, uz svesrdnu pomoć osnivača, učinili su da se ovo mjesto ponovo nametne kao kulturni centar Tuzle i Tuzlanskog kantona.

U prilog tome govori na hiljade organiziranih događaja za više od dvije decenije postojanja, od kojih na stotine u vlastitoj produkciji, po čemu smo postali prepoznatljivi u cijeloj državi i van njenih granica.

Godinu na izmaku, u kojoj obilježavamo 23. godine od osnivanja, obilježit će specifično vrijeme i uslovi i kojima smo radili i stvarali događaje, te dali svoj doprinos da u vremenu pandemije ne dozvolimo da se kulturni život zaustavi i na to smo ponosni.

Opterećni ograničenjima kratanja i okupljanja, u cilju zaštite našeg zdravlja i širenja koronavirusa, u 2020. godini smo bili domaćini za više od 150 događaja među kojima sa ponosom ističemo dva u vlastitoj produkciji „Dane evropskog naslijeđa“ i „Dane audiovizuelnog naslijeđa“, koji će ući u kalendare naših aktivnosti i u godinama koje dolaze. Godišnjicu osnivanja obilježavamo “Danima BKC-a” u okviru kojih će od kraja okrobra do sredine decembra, u saradnji sa našim partnetima biti organizirano više događaja.

JU BKC Tuzlanskog kantona s ponosom svoj rođendan obilježava zajedno sa svojom domovinom, kojoj su na današnji dan prije 77 godina udareni temelji državnosti.

Sa nadom da ćemo svi zajedno u borbi sa koronavirusom uskoro izaći kao pobjednici, te stvoriti uslove za vraćanje normalnim tokovima života u kojima će JU BKC TK moći djelovati u punom kapacitetu, svim prijateljima, posjetiteljima, poslovnim partnerima i uposlenicoma čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Meni