Napokon koncert: Divanhana “sevdisala” u Tuzli

0711 divanhana

Bend Divanhana u sklopu svoje započete, a zbog pandemije prekinute turneje pod nazivom “Širimo sevdah 2020”, večeras je nastupio u BKC TK, pred tuzlanskom publikom, kojoj je priredio lijepo koncertno veče.

Sevdah atrakcija koja je punila koncertne dvorane širom svijeta, bila je aktivna i u periodu od februara, kada su imali posljednji koncertni nastup, kroz odlične “karantin izvedbe” najljepših sevdalinki. Nedavno su se odlučili da sve te izvedbe sakupe  i objave Quarantine EP na sve popularnijoj muzičkoj platformi Bandcamp. Prvi su bh. bend koji je smogao snage i hrabrosti da krene u turneju širom BiH, te da sviraju pred maksimalno 50 ljudi, što je bio slučaj i večeras u Tuzli.

– Večeras smo izvodili malo izmijenjene aranžmane, koji su se publici vjerujem i svidjeli. Zahvali bi se BKC-u, divnoj instituciji, koja nam je dala priliku da večeras nastupimo. Zahvalio bih se i publici koja je u ovo vrijeme, kada smo svi preplašeni, odlučila da dođe i uz poštivanje svih mjera uživo prisustvuje koncertu – istakao je Neven Tunjić, frontmen DIvanhane.

Publika u dvorani, ali i veliki broj ljubitelja muzike koju Divanhana stvara i prezentira, a koji je koncert uživo gledao na Instragram profilu ovog benda, uživao je u odličnoj interpretaciji tradicionalne muzike, te divnim izvedbama Šejle Grgić, Divanhanine pjevačice.

Na repertoaru se u se našle autorske pjesme ovog benda, te većim dijelom prepoznatljive izvedbe sevdalinki i narodnih pjesama kao što su  “Sejdefu majka buđaše”, “Kahvu mi draga ispeci” “Duni vjetre malo sa neretve”, “Vino piju age Sarajelije”, “Crven fesić”, “Nema ljepše cure od malene Đule”, “Grana od bora” i druge koje je publika nerijerko pjevala u glas sa izvođačima.

U okviru serije posljednjih nastupa, prije Tuzle DIvanhana je svirala u Travniku i Živinicama, a slijede još koncerti u Žepču i Banovićima.

Večerašnji koncert je bio i prvi komercijalni koncert koji je priredio BKC TK od marta i početka pandemije. 

JU BKC TK

Meni