Najavljeni Dani audiovizuelnog naslijeđa i tuzlanska premijera monodrame “Ich liebe Deutschland”

BKC TK 2210 4

Na danas održanoj press konferenciji u JU BKC Tuzlanskog kantona najvljena su prva dva događaja u okviru predstojećih „Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona“.

Tradicionalna manifestacija „Dani BKC TK-a“ počinje 26. oktobra manifestacijom „Dani audiovizuelnog naslijeđa“, a nastavljaja se tuzlanskom premijerom monodrame „Ich liebe Deutschland” autora Vahida Klopića, koja će na kamernoj sceni BKC TK-a biti izvedena 4. novembra 2020. godine.

Dani audiovizuelnog naslijeđa za cilj imaju podizanje  svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata, kao  dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.

Manifestacija počinje projekcijom filmova Alije Vokića, “Lanac za vješanje” i “Crno-bijela slika”, koji tretiraju teme tuzlanske regije sa kraja devedesetih godina 20. stoljeća, a koji će biti prikazani studentima Univerziteta u Tuzli. Centralni dio događaja je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem” u okviru kojeg će 27. oktobra biti prikazani i filmovi doajena bosanskohercegovačkog novinarstva. Manifestacija se završava Panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”, koja se u suorganiazaciji sa Arhivom Tuzlanskog kantona održava 28. oktobra 2020. godine.

– Kroz programe manifestacije fokusirali smo se na audiovizuelne sadržaje nastale u periodu 1992.-1995. Ovom manifestacijom želimo ukazati na problem da skoro tri decenije nakon nastanka dokumentarnih sadržaja iz tog perioda, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, a veliki dio tog sadržaja zbog neadekvatnog zbrinjavanja je i ugrožen  – istakla je Mirela Ibrahimović – Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.

Dani BKC TK-a koji će trajati do sredine decembra, nastavljaju se 4. novembra, kada će na programu biti monodrama „Ich liebe Deutschland”, projekta koji potpisuju “Umjetnička radionica” Srebrenik i “Art teatar” Tuzla, a koja je već imala svoje izvođenje u Gradačcu.

-Ovaj tekst je tražio svoju “domaćicu”  više od godinu dana, sve dok se nije pojavila Jasmina Dedić Ibrić, kod koje sam prepoznao kvalitet da može da iznese ovu predstavu. Predstava priča o ženi koja je rođena neposredno pred rat, njenim ratnim, a posebno postratnim iskustvima. Ona se suočava sa problemima koje svi prepoznajemo i Jasmina to jako dobro iznosi, a dokaz za nam je reakcija publike u Gradačcu – rekao nam je Midhat Kušljugić, režiser predstave, u kojoj asistenciju režije potpisuje dr. sc. Jasmina Čelebić – Tanović.

BKC TK 2210 2

Jasmina Dedić Ibrić, nagrađivana mlada glumica iz Tuzle, istakla je da joj je rad u ovom projektu, zbog specifičnosti priče, bio veliki izazov.

-Reakcija publike u Gradačcu je bila takva tako da su se sigurno svi pronašli u jednom segmantu moje priče. To jedan socijalno angžairani tekst koji govori o različitim sferama društva i položaju prvenstveno žene u sistemu Bosne i Hercegovine. Moram priznati da mi je bilo teško iznijeti to sve, ali vjerujem da sam uspjela i da će publika nakon odgledane predstave izaći zadovoljna – istakla je glumica Jasmina Dedić Ibrić.

Za predstavu je rađena i pjesma “U mom snu”, izvodi je Tuzlanka Belma Husejnefendić. Pjesmu je kao i muziku za predstavu radio Denis Hadžić.

-Kad sam prvi put čitao tekst znao sam da moram biti jako oprezan sa muzikom. Sto sitnih događaja koji čine život te žene su toliko kompleksni, priča ima nevjerovatnu težinu i sve je to za mene bio poseban izazov. Vjerujem da smo na kraju svi zajedno uspjeli napraviti jedan sklad glume teksta, režije i muzike – napomenuo je Denis Hadžić.

Prije izvođenja u 4. novembra, Tuzli, predstavu će publika moći vidjeti 30. oktobra u Lukavcu, a zatim slijede i nastupi 5. novembra u Živinciama, te dan kasnije u Srebreniku. Karte za tuzlansku premijeru se mogu kupiti u Marketing službi JU BKC TK po cijeni od 10 KM.

JU BKC TK

Meni