U BKC TK otvoren 17. festival “Vezeni most” i izložba ilustracija Omera Berbera

2110 Vezeni Most

Danas je u BKC Tuzlanskog kantona svečano otvoren 17. međunarodni dječiji festival “Vezeni most”.

Na svečanom otvaranju govorili su Mirela Ibrahimović-Mehanović, direktorica BKC Tuzla i Šimo Ešić, predsjednik Društva Mali princ.

Organizator je prilikom otvaranja napomenuo da se festival zbog trenutne epidemiološke sitiuacije održava u specifičnim uslovima, zboig čega je izmijenjen i program otvaranja. Tako su himnu festivala Vezeni most, umjesto djece iz Gradskog dječijeg hora Slavuj, izveli Nata Bagarić i Zlatan Mujkić, a u programu otvaranja pjesmom i riječju učešče dali pisci i pripovjedači koji su prisustvovali ceremoniji.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije otvorena je izložbe ilustracija Omera Berbera, koji također zbog epidemiloške situiacije nije prisustvovao otvaranju. Berberova ilustracija se nalazi i na ovogodišnjem plakatu festivala.

Omer Berber, slikar i arhitekt, rodio se 1948. godine u Banjaluci, gdje je još kao učenik Gimnazije pokazivao privrženost likovnoj umjetnosti. Diplomirao je na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, a slikarstvo je učio u ateljeu svoga brata Mersada. Član je ULUBiH od 1971. godine. Izlagao je na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama u regiji i svijetu. Živi i stvara u Italiji (Bolzano).

Festival “Vezeni most” se održava u periodu od 21.-23. oktobra 2020. na više lokacija u Tuzlanskom kantonu, a uključuje promocije, radionice, književne večeri, umjetničke programe i druge sadržaje.

Više fotografija sa događajamožete pronaći u galeriji na Facebok stranici JU BKC Tuzlanskog kantona.

JU BKC TK

Meni