Na sceni BKC TK prikazan dokumentarni film “Protest u zemlji karijesa”

8

U subotu 17.10.2020. godine, na sceni JU BKC TK u Tuzli, uz poštivanje svih mjera i preporuka, upriličena je projekcija dokumentarnog filma “Protest u zemlji karijesa”, autora Damira Pirića i Gorčina Zeca. Ograničeni broj zvanica i prijatelja, njih 50, sa oduševljenjem je ispratilo svaki djelić dokumentarca. Nakon projekcije filma, gromoglasnim aplauzom publika je nagradila autore i produkciju filma i čestitala im na osvojenoj festivalskoj nagradi u Zenici.

U kratkom obraćanju autori su emotivno govorili o filmu  i zahvalili se publici na podršci.

Film je priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju simbolično nazvana “Protest u zemlji karijesa”. Grupa mladih učenika srednje Umjetničke škole iz Sarajeva 1990. godine formira bend PROTEST. Iste godine imaju svoj prvi koncert pod tim imenom a ubrzo nakon toga ulaze u muzički studio i snimaju svoj prvi DEMO snimak. 30 godina kasnije, nakon rata, pet albuma, desetina singlova, bezbroj nastupa i mnogobrojnih personalnih promjena PROTEST još uvijek postoji i radi.

Film je premijerno prikazan u Sarajevu, a svoju festivalsku premijeru doživio je 23.9.2020. na 5. festivalu muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u Beogradu. Na petom zeničkom dokuMfestau autorima filma je dodijeljena Plaketa ”Special mention”.

Meni