Održana Svečana akademija u povodu obilježavanja 5. oktobra – Dana učitelja

IMG 1566

Danas je u JU BKC TK održana Svečana akademija upriličena u povodu obilježavanja 5. oktobra – Dana učitelja, koju su udruženim snagama organizovali Sindikat osnovnog obrazovanja, Sindikat srednjeg obrazovanja, Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona.

Dan učitelja se obilježava od 1994. godine. Prema UNESCO-u, Svjetski dan učitelja je još jedna svečana  prilika da se prosvjetnim radnicima pokaže da je njihov rad  jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.  Ovaj poseban dan za sve učitelje obilježava se u svim obrazovnim institucijama s osnovnim ciljem podizanja kolektivne svijesti o značaju i važnosti učiteljske profesije za cjelokupnu ljudsku civilizaciju.

U okviru programa govorili su premijer Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović, ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona, Fahreta Brašnjić, direktor Pedagoškog zavoda, Nikola Čiča i u ime   Sindikata visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, predsjednik sindikata osnovnih škola, Semedin Kulović.

U okviru akademije uručena su javna priznanja “Zahvalnica” institucijama i pojedincima za nesebičnu  podršku pri realizaciji odgojno-obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona u školskoj 2019/2020. godini, tokom obustave nastave uzrokovane pandemijom COVID – 19, te priznanja za životno djelo prosvjetetnim radnicima iz Pedagoškog zavoda TK, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. U ime svih laureata obratila se Zrinka Andrejaš, iz Srednje muzičke škole Tuzla

U muzičkom dijelu programa nastupili su violinistica Šejla Glinac, profesorica u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla i Elvis Sivčević profesor klasične gitare u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir –Mirko Dušek”.

Više fotografija u galeriji na našoj Facebook stranici.

JU BKC TK

Meni